Hvor gammel skal mit barn være for at få mobiltelefon?

Det ofte spurgte spørgsmål, som er lige så gammelt, som mobiltelefonen selv: ”Hvornår skal mit barn have mobil?”

Som forælder, har du sikkert spurgt dig selv hvornår din søn eller datter når en passende alder, hvor det er forsvarligt at udstyre ham/hende med en mobil og dertilhørende mobilabonnement.

”Jamen, alle andre i skolen har en!” – den har du sikkert også hørt før, som et rungende ekko hver gang dit barn forsøger at overbevise dig om nødvendigheden af en mobiltelefon.

Hvad gammel skal barnet være?

Undersøgelser, både danske og udenlandske, viser en klar tendens om at børn er yngre og yngre når de får deres første telefon.

I 2015 viste en undersøgelse fra YouGov at børn i gennemsnit fik deres første mobiltelefon som 9-årige. På bare de få år fra 2015 til i dag i 2022, er dette tal faldet yderligere og markant. Trenden er krystalklar.

De seneste studier og undersøgelser peger, ifølge YouGov for TDC, på en alder så tidligt som omkring 6-7 år.

Men bare fordi andre børn får mobil ved 7-års-alderen, er det så ens betydende med at dit barn nødvendigvis skal følge trop?

Det vil altid være meget individuelt hvornår dit barn er klar til ansvaret og det vil du, som forælder, selv kunne svare bedst på. Det er dog sådan, at langt de fleste danske børn har fået mobil når de når 10-års-alderen.

Ansvar
Hvordan ved du om dit barn er klar til ansvaret?

Beslutningen om hvorvidt dit barn er klar til ansvaret over at have en mobil og alderen til samme, handler mest af alt om dit specifikke barn. Børn udvikler sig meget forskelligt og der sker en masse i deres liv omkring den alder.

Nogle vil være mere udviklede end andre og det kan derfor være meget svært at sætte en arbitrær alder på hvornår det præcist er det rigtige tidspunkt.

Men hvordan finder du ud af om dit barn er ansvaret klar?

Stil jer selv følgende spørgsmål:

  • Hvordan interagerer dit barn med anden teknologi i jeres liv? – Det kan for eksempel være ved brug af familiens iPad, computer eller en af de voksnes smartphones. Vær særlig opmærksom på barnets modenhed når det kommer til hvad der ”accepteres” i diverse apps, programmer, surveys m.fl.
  • Privatliv – er dit barn klar over hvordan han eller hun værner om sit privatliv på nettet? Viser dit barn generelt god dømmekraft ved brug og specielt deling af materiale på apps og hjemmesider?
  • Sans for ansvar – Synes du dit barn viser ansvarlighed i andre aspekter af dagligdagen, såsom at fortælle dig når de smutter fra huset eller kommer han/hun hjem til aftalt tid?
  • Smider dit barn ting væk? Er der en tendens til at dit barn forlægger ting, som rygsæk, skoletaske eller hjemmearbejde? Hvis det er tilfældet, er det ikke usandsynligt at han eller hun også kan smide en mobil væk.
  • Ansvar overfor andre – Hvad siger din fornemmelse dig om hvorvidt dit barn vil bruge kamera og video ansvarligt, og ikke mobbe eller pinliggøre klassekammerater eller andre?
  • Interaktion med venner og kærester – er dit barn opmærksom på hvordan man behandler venner og eventuelle kærester/forhold på sociale medier og nettet generelt? Har I, i familien, taget en snak om hvordan man behandler og omtaler andre på sociale platforme som Facebook, Snapchat etc.? Der kommer i øvrigt hele tiden nye sociale apps til og som forældre kan det være svært at følge med.

En mobil giver dit barn adgang til en ny verden og rejser samtidig nogle etiske spørgsmål og beslutninger, og alderen hvor dit barn vil være i stand til at kapere disse, vil dybest variere og vil i høj grad være individuelt.

Det er også vigtigt at tænke over hvordan dit barn balancerer teknologi med andre aspekter af dets liv.

Har du problemer med at vriste ham/hende fri fra fjernsynet eller computerspil, eller har du taget ham eller hende i at være online når I, som forældre, havde lavet regler imod? Det kan være indikationer der peger i retning af at have en mobil kan give problemer.

Ur
Hvor længe kan I vente?

Nogle eksperter mener at forældre bør undlade at bringe mobilen på banen indtil barnet selv gør det.

Det virker måske logisk, da barnet bliver bombarderet med idéen om egen mobil via tv og internet og derfor nok selv skal henvende sig i en tidlig alder, men det er stadig værd at nævne.

Når først man har givet lov, er der jo ingen vej tilbage.

Regler og retningslinjer til mobilbrug

Der hersker et intenst social pres på børn i dag om at anskaffe sig en smartphone, og at den sociale teenage-tilværelse (samt årene op til) vil være umulig uden mobilen.

Der er situationer hvor selv kritikere af børn med mobiler må give sig, og det er i den åbenlyse fordel ved at børn og forældre nemt kan komme i kontakt med hinanden. Slut er dagene hvor man aldrig helt vidste hvor sit barn var. Nu er det altid kun et opkald eller en sms væk. Det betyder dog ikke at det er nødvendigt med internet på telefonen, da GSM-nettet stadig fungerer fint uden roaming.

Tilføj kommentar
account_circle
email