Hvor meget mobildata bruger sociale medier?

Sociale medier

Hvis der er noget børn og unge bruger deres telefoner til, så er det de sociale netværk.

Det er ikke ualmindelige at unge mennesker stort set ikke taler i telefon (på gammeldags manér), men i stedet bruger de mobildata til at sende beskeder eller se video på Facebook og Youtube.

Mobildata er måske det allervigtigste i et mobilabonnement til børn, men det er også det dyreste. Derfor er det en god idé at have en fornemmelse af hvor meget data man skal bruge og købe abonnement efter det.

Da børn og unge bruger meget af abonnementsdataen på sociale medier, musik og videoapps, får du her en oversigt over de mest brugte apps og services og mængde data de bruger.

Vi har taget udgangspunkt i “almindelig” brug. Dataen er derfor vejledende og kan varierer alt efter faktisk brug, pågældende mobiltelefon og andet.

Facebook

Hvor meget data bruger Facebook?

 SurfingSe video
Pr. time80 MB160 MB

Mobildataforbruget er estimeret ud fra brug af Facebooks app. Du kan regne med at dataforbruget er højere med app’en end via webapp’en (browseren).

Alternativt kan du download Facebook Lite — en nedskaleret og mere simpel version, som bruger væsentlig mindre data. God til udlandsrejser eller sommerhusturen, hvor nettet er langsomt.

Dataforbruget ved benyttelse af video er naturligvis højere, men da mange videoklips på Facebook er af dårligere kvalitet end på andre streamingplatforme, som YouTube, er forbruget faktisk mindre end på netop disse.

Ønsker du at styre hvor meget mobildata Facebook skal bruge (fx automatisk indlæsning af billeder m.m.), kan du ændre det ved:

 1. Klik ind på Indstillinger og privatindstillinger (nederst)
 2. Klik på Generelt
 3. Klik Redigér ved Dataforbrug
 4. Klik og vælg Færre (ingen billeder vises), Normal (billeder vises i lav kvalitet) eller Mere (billeder vises i høj kvalitet) og slut af med at gemme

Hvor meget data bruger FaceTime?

 Videoopkald
Pr. time85 MB
facetime

FaceTime, en Apple-app designet til videoopkald via forsidekameraet på din mobiltelefon, bruger ikke nær så meget data, som man måske kunne forvente.

Apple har arbejdet på at komprimere videostream til og fra modtager og sender, så det ikke ruinerer brugerne hvis man ikke har adgang til WiFi og må bruge 4G-nettet. Vi har fundet at du derfor, groft set, kan regne med et forbrug på 80-85 MB pr. time.

Da FaceTime er udviklet af Apple til deres iOS-enheder (iPhone, iPad og nogle iPods), er det desværre ikke muligt at få til Android.

Der findes et væld af andre videoopkaldsapps til Android, som fx WhatsApp, Signal, Viber, eller Facebook Messenger (alle er gratis i Google Play store)

Hvor meget data bruger Instagram?

 20-30 billederVideo (inkl. Historier)
Dataforbrug/MB1 MBOp til 0,5 MB
instagram

Instagram bruger 100 MB pr. time.

Du tænker sikkert at Instagram ikke kan nuppe alverden af mobildata, da det primært er billedbaseret? I så fald tager du grueligt fejl.

Udover tjenesten også er propfuld af videoer, så undervurderer man let hvor mange billeder og videoer man egentlig viser og afspiller, bare ved en afslappende scrolling i feedet.

Det endelige dataforbrug vil, i sagens natur, afhænge meget af brugeren: jo flere du følger, jo flere videoer, billeder, stories m.m. vil der være at bladre igennem.

Facebook, som ejer og driver Instagram, er blevet bedre til at komprimere filerne med tiden, så de besøgende ikke opbruger deres data på et øjeblik.

På trods af det, skal du stadig regne med ca. 100 MB pr. time.

Er du, eller dit barn, en ivrig bruger af det sociale billedmedie, vil en time på platformen om dagen nok ikke lyde helt skørt — det findes der i hvert fald millioner på verdensplan, der kan skrive under på.

Du kan regne med at 20-30 billeder tager 1 MB data og videoer op til 0,5 MB (afhængig af videolængde).

Uploader/poster du, tager det ekstra meget data. Gå ud fra 2-4 MB for billeder, og videoer, endnu mere. Det skyldes at, selvom Instagram komprimerer dine filer på selve platformen, uploades de ofte i telefonens egen kvalitet, hvilket kan være væsentlig højere. Instagram Stories falder ind under videoforbrug.

Hvis du ønsker at bruge mindre data på Instagram, kan du indstille app’en til ikke at auto-loade video når du IKKE er på WiFi, som ellers er standard når du scroller i dit feed.

Sådan bruger du mindre mobildata på Instagram når du er på mobilforbindelse (3G/4G/LTE):

 1. Inde på din profil, vælger du “burger” ikonet (tre horisontale streger)
 2. Vælg Indstillinger (cirkel-ikonet)
 3. Klik og vælg Brug af mobildata
 4. Ved feltet Brug færre data skal du trykke på “Slå til” kontakten (på iPhone) eller vælg Standard/Brug færre data (på Android)

Ovenstående har ingen effekt på den måde video præ-indlæses når du befinder dig på trådløst WiFi (fx derhjemme)

Hvor meget data bruger Snapchat?

 Snaps (billeder og video)
Pr. time150 MB
snapchat

Snapchat bruger ca. 150 MB pr. time.

Snapchats mobildataforbrug er sværere at estimere. Dels fordi det igen afhænger meget af brugeren og dels fordi det ikke altid lader til virksomheden har styr på komprimeringen og forbrug generelt, når der skydes opdateringer til app’en, ud.

Mange brugere melder ofte om stort dataforbrug i perioder hvor de ikke har været særlig aktive på platformen og det kan, i nogle tilfælde, skyldes baggrundsaktivitet hos app’en.

Desuden lader der til at være forskel på dataforbrug mellem iOS og Android, hvor iOS (iPhone) giver en mere optimeret oplevelse.

Slå Databesparelse til, hvis du ønsker mindre dataforbrug. Funktionen forhindrer automatisk indlæsning af snaps, Historier og Udforsk. Og så sparer det også på batteriet!

Gør følgende:

 1. Start Snapchat og tryk på din avatar/ikon i toppen af skærmen til venstre
 2. Vælg derefter Indstillinger (gear-ikonet, toppen til højre)
 3. Under Yderligere tjenester, vælg Administrér
 4. Sæt flueben ved Databesparelse

Hvor meget data bruger YouTube?

 Video
Pr. time300 MB
youtube


YouTube bruger ca. 300 MB pr. time

Afhængig af videokvalitet kan du regne med YouTube bruger omkring 300 MB i timen. En god idé er, at vælge en lavere opløsning på videoen, når du bruger mobilforbindelse. Med mindre, selvfølgelig, at du har fri data i dit mobilabonnement – så er det bare med at give los (hvis du har lov til at se YouTube) 😉

Hvor meget data bruger Spotify?

 320 kbps160 kbps96 kbps
Pr. time205 MB100 MB60 MB
Pr. sang12 MB6 MB3,5 MB
spotify

Spotify bruger maksimalt ca. 205 MB pr. time ved musikstreaming i god kvalitet på 320 kbps.

Det endelige forbrug vil afhænge af streamingkvaliteten. Spotify tillader at vælge forskellige kvaliteter og i tabellen ovenfor, ser du også hvad det ca. svarer til i MB pr. sang.

Skal du ud at rejse eller bare væk fra dit WiFi i længere tid, kan det anbefales at downloade sangene til din enhed inden du tager afsted. De fleste streamingtjenester tillader dette fuldt lovligt, og Spotify er en af dem.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *