Har mit barn brug for mobiltelefon?

Skal mit barn have mobil?

Da de fleste af os var børn var der slet ikke noget der hed en mobiltelefon, så det kan virke lidt underligt at vores børn synes, de har brug for en. Det kan være en vanskelig beslutning om du skal give dit barn en mobiltelefon og tilhørende abonnement til børn.

På den ene side vil du kunne holde kontakt med dem og vide, at de har det godt, mens du på den anden side kan have betænkeligheder om hvilken type indhold de kan forsøge at tilgå eller kommer til at tilgå ved uheld.

Vi har samlet nogle af de bedste tips til forældre af børn, store børn og teenagere for at gøre tingene lidt lettere.

Har dit barn brug for en mobiltelefon?

Som forælder bør du spørge dig selv om dit barn virkelig har brug for en mobiltelefon og om du føler, de vil være i stand til at bruge den i et nødstilfælde.

Hvis du vil anskaffe en telefon, bør du få en du føler dit barn kan finde ud af bruge. Det er meningsløst at have en telefon med alle mulige dikkedarer, hvis de ikke kan finde ud af at bruge den.

Mange fraskilte forældre kan se fordelene ved at holde kontakt gennem mobilen, uanset om der er tale om den fraflyttede forældre, der kan sende SMS’er og ringe til barnet direkte, eller om det er den forælder, der stadig bor i huset, som føler sig tryggere ved, at barnet kan få kontakt hvis der er brug for det.

Nogle forældre kan lide tanken om, at deres børn har et sikkerhedsnet og nemt kan kontakte dem, hvis de ikke føler sig sikre, fx når de går hjem fra skole eller er i skolebussen.

Det altid voksende marked henvender sig nu til den teknologihungrende unge generation, og der findes endda mobiltelefoner til 4-årige! Så når de begynder at plage dig for at få den sidste nye mobil med alle mulige dikkedarer, hvilke fordele og ulemper skal du så tage i betragtning og hvad mener andre forældre er den ”rigtige” alder til at sige ja?

Hvad forældre tager i betragtning, når deres børn beder dem om en mobiltelefon

  • Hvad vil det koste dem, ikke blot i første omgang, men også taletiden i det lange løb?
  • Hvad vil deres børn bruge den til?
  • Vil den være en forstyrrelse – prøver deres børn på at være for voksne? Vil de konstant være på telefonen, hvilket vil foranledige skænderier omkring måltiderne eller sengetid eller når det er tid til at lave lektier?
  • Mange fraskilte forældre kan se fordelene ved at holde kontakt gennem mobilen, uanset om der er tale om den fraflyttede forældre, der kan sende SMS’er og ringe til barnet direkte, eller om det er forælderen der har barnet mest, som føler sig tryggere ved at barnet kan få kontakt hvis der er brug for det. Nogle forældre kan lide tanken om, at deres børn har et sikkerhedsnet og nemt kan kontakte dem, hvis de ikke føler sig sikre, fx når de går hjem fra skole eller er på skolebussen.
  • Visse forældre bekymrer sig om, at dette kan blive endnu en måde, deres barn kan blive mobbet på, men mobiler kan også få deres børn til at føle sig tryggere fordi de ved,at de kan få fat i en forælder eller anden voksen, hvis der skulle ske noget.
  • Visse forældre vil ikke have, at deres børn føler sig udenfor, hvis alle deres venner har telefoner og de er de eneste, der ikke har en.

Sæt grænserne (og regler)

Sørg for, at dine børn kender reglerne omkring brug af mobil.

Hvis de er små, kan du programmere de numre, de har brug for, ind i mobilen, så de kan se, hvem der ringer. Fortæl dem, at de ikke må tage opkald fra numre, de ikke genkender.

Lav regler om, hvor længe de kan tale i telefonen, så du ikke bliver overrasket af en astronomisk telefonregning. Tjek dette jævnligt, så du ved, de overholder reglerne.  De fleste skoler bandlyser mobiltelefoner i klasseværelset og vil konfiskere dem, hvis de finder dem. Sørg for, at dit barn er klar over reglerne og konsekvenserne.

Du kan holde mobiltelefonen ude af barnets værelse om natten. Forskningen viser, at hverken voksne eller børn sover særlig godt, hvis mobilen ligger på natbordet, da vi altid lytter efter SMS’er og telefonopkald – og det betyder, at vi er trætte og dårligere til at koncentrere os.

Bandlys også mobiltelefonen på andre tidspunkter, såsom ved måltiderne, eller når det er tid til at læse lektier. Telefonen skal slukkes eller lægges i et andet lokale. Det vil spare skænderier og brokkerier senere, hvis reglerne fastlægges på forhånd.

Før du går ud og køber telefonen, skal du beslutte dig for et prisleje og for, hvad du er villig til at betale hver uge/måned, så du kan hjælpe med at holde deres forventninger realistiske og så de ikke kommer og plager dig for at få mere taletid.

Bliv ikke fanget i en fælde, hvor du betaler meget mere, fordi dit barn kommer med den gamle ‘jeg skal have mere taletid til et nødstilfælde’ undskyldning.

Gør det klart for dit barn, at hvis han eller hun låner telefonen til en ven, forærer den væk eller bytter den mod noget andet, vil du ikke købe en ny. De skal forstår at det er dem der har ansvaret for telefonen.

Mobiltelefoner til større børn

Større børn krøver ofte mere mobildata, men sørg for at abonnementet har loft!

Sørg for at have en pakke, der er egnet til større børn, herunder passende taletid og SMS-begrænsninger. Selvom mange firmaer tilbyder ubegrænsede SMS’er, skal du overveje, om dette kan friste dine store børn til at bruge telefonen mere, end de bør. Det kan dog være svært overhovedet at finde et abonnement der ikke inkluderer fri SMS og på den anden side vil der alligevel være “fri SMS” på Messenger, WhatsApp osv.

Tal med dem om ekstra omkostninger der kan løbe på, hvis de bruger internettet osv., som måske ikke er inkluderet i deres pakke, da det hurtigt kan løbe op.

Alle kan selvfølgelig begå fejl, men hvis der er et vedvarende problem, kan du tale med din telefonudbyder for at se, om du kan sætte grænser for telefonen eller endda lave blokeringer på telefonen, hvis du synes det er hensigtsmæssigt. Det kan næsten altid gøres nemt og hurtigt online på udbyderen hjemmeside.

Sørg for at de forstår, hvornår det er i orden for dem at bruge telefonen. Visse skoler bandlyser brugen af mobiler fuldstændigt, så dine grænser kan være ingen brug i klassetimerne, ved middagsbordet eller ved sengetid.

Sørg for, at din teenager forstår, at det ikke er i orden at sende nøgenbilleder eller sende SMS’er med seksuelt indhold og at det kan give alle mulige problemer. De skal bevise for dig, at de kan klare ansvaret. Hvis du er i tvivl, skal du holde øje med situationen og lade dem vide, at du vil tjekke når som helst og hvor som helst, det passer dig.

Tal med dem om cybermobning (digital mobning), så de ved hvad det er. Opfordr dem til at tale med en voksen, hvis det er noget, de har problemer med.

Sørg for, at de ved der vil være strenge konsekvenser hvis de ikke overholder dine regler og om nødvendigt kan du tage telefonen fra dem i et stykke tid.

Problemet med WiFi hotspots

Et af de nyeste problematiske områder er såkaldt hotstpot Wi-Fi, der giver en person med en telefon, der ikke er blokeret, mulighed for at låne deres internetadgang til deres venners enheder, såsom iPod touch eller iPads, som måske ikke har indbygget internetforbindelse, men blot Wi-Fi.

En forælder kan føle at deres barn er sikret, fordi de bruger hjemmets Wi-Fi forbindelse, men når de er ude af huset, kan de få forbindelse gennem en vens hotspot eller andre åbne eller uspærrede netværker, de finder.

Forældre bør sikre, at børn ved nøjagtigt, hvad der forventes af dem, hvad dette angår. Sørg for, at de forstår, at det er i orden at bruge Wi-Fi hjemme, men eventuelle andre kilder kan kun bruges med tilladelse, hvis du finder dem acceptable.

Børn begår fejl, så hvis det går helt galt og de ser noget der generer dem, bør du opfordre dem til at tale med dig om det. Dialog er meget vigtigt. Hvis det er svært at tale om og en samtale ville være for intens, kan du lade barnet vide, at han eller hun altid kan skrive det ned til dig. Det kan måske reducere presset, mens kommunikationen forbliver åben.

Har du andre tips du ønsker at dele med vores læsere, er du meget velkommen til at skrive dem i en kommentar herunder.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *