Tumblr for begyndere: Guide til hvordan du blogger med Tumblr

Tumblr guide

Skab din egen personlige blog på under 1 minut og del med mere end 100 millioner andre kreative bloggere.

Tumblr
Tumblr

Hvad er Tumblr?

Tumblr er et online fællesskab for bloggere og kreative sjæle med noget på hjertet. Aldrig har det været mere simpelt at starte sin egen blog, uanset hvor du befinder dig. Tumblr kan anvendes på din computer, smartphone og tablet.

Tumblr er et moderne medie, som modsætter sig andre sociale medier, ved at have fokus på personlige interesser, men med de velkendte funktioner fra andre medier. På Tumblr kan du “følge” andre blogs (som du kender det fra Twitter), få følgere til din egen, gøre din blog privat, så kun udvalgte kan følge med, og markere dine favoritter med hjerter eller stille spørgsmål til andre brugere. Kort sagt et medie med mulighed for at udforske og udbrede din kreative side via et moderne socialt medie, hvor en stor del af pointen ligger i forholdsvis korte “posts” (artikler) – dvs. ingen pres for at skulle skrive en masse for at komme i gang, samt posts som ofte er billede-baseret.

Start med at oprette en profil

For at bruge Tumblr, hvad enten det er som følger eller blogger, kræver det oprettelse af en ny bruger. Enkelte trin skal gennemgås inden du er i gang:

 1. Vælg dine personlige interesser
 2. Overfør kontaktpersoner fra kontakter og Facebook
 3. Indtast din personlige e-mail, password og ønsket brugernavn, som også bliver navnet på din personlige blog
 4. Angiv din alder og accepter betingelser for brug af Tumblr
 5. Tjek e-mail for bekræftelsesmail fra Tumblr
 6. Du har nu en profil på Tumblr og kan skabe din første blog

Vælg interesser FInd kontakter på Tumblr Opret profil hos Tumblr

Du skal være opmærksom på, at du skal være 17 år, eller derover, for at anvende Tumblr. Der gives advarsel om at app’en kan indeholde frastødende materiale for mindreårige. Det er dog sjældent man oplever frastødende materiale på Tumblr (medmindre man målrettet leder efter det).

Kom godt i gang

Start med at angiv dine interesser og du vil automatisk følge en række relevante blogs. Under din Account kan du desuden søge efter profiler, både ud fra dine kontakter eller via Facebook. Ved at følge relevante blogs kan du få inspiration til din egen, en fordel som nybegynder af Tumblr.

Søg efter blogs
Søg efter blogs

Følg blogs efter interesser og emner som kunst, historie, underholdning og meget andet. Nyheder fra blogs du følger vil automatisk blive vist i nyhedsstrømmen, som ses hvis du trykker på feltet Hjem, der ses formet som et hus i din menulinje. Det anbefales at følge flere blogs på Tumblr, da din nyhedsstrøm ellers vil være helt tom. Vælg ud fra dine interesser og din nyhedsstrøm vil være spændende, relevant og helt tilpasset dig.

Følg andre blogs
Følg andre blogs

Personliggør din blog

Gør din Tumblr personlig ved at ændre din blogs hovedbillede. Billedet kaldes din Avatar og kan oversættes til profilbillede.

Tag et billede direkte i Tumblr eller vælg et fra din tablet, smartphone eller computer. En fordel er at vælge en avatar som matcher budskabet med din blog. En blog med fokus på biler vil ikke synes troværdig med en avatar af en bamse. Vær opmærksom på at personliggøre din blogs udseende i henhold til dit budskab. Det samme gælder baggrundstema og titel på din blog. Begge sidstnævnte kan redigeres og skabes under indstillinger, når der logges på Tumblr via en computer.

Ændre profilbillede 2013-06-20 18.09.11

Din blogs muligheder

Tumblr er god for en ny blogger. Med de behjælpelige værktøjer bliver det hurtigt en leg at udbygge din blog. Hvornår de forskellige funktioner skal bruges vil man lære efterhånden som man bliver fortrolig med sin personlige blog. Her vil alle dine muligheder for at lave opslag på din blog blive beskrevet kort.

Muligheder i Tumblr
Muligheder i Tumblr

Link:

Indsæt et link til en hjemmeside du ønsker at dele og har relevans i forhold til din blog. Angiv titel, adresse og beskrivelse (sidstnævnte er ikke obligatorisk). Tilføj til sidst tags, der gør det muligt for andre at finde dit link ved søgning på tags.

Indsæt link
Indsæt link

Video:

Opret en video i din blog ved at vælge symbolet video. Vælg en video fra dit eget bibliotek eller skab en ny.

En ny video laves ved at trykke på den røde optageknap på skærmen. Længden på din video vælger du selv.

Tryk på den røde knap når din video skal stoppes og tryk herefter på Næste nederst i højre hjørne. Du har nu lavet en video som kan gemmes i dit bibliotek og/eller postes på din blog. Inden du poster kan du tilføje relevant tekst og tags.

Video i Tumblr VIdeo i Tumblr

Chat:

Chatfunktionen er lavet til at gengive en samtale du har haft, overværet eller læst. Det kan være en sjov, spændende eller tankevækkende samtale med et budskab aktuelt for din blog. Indsæt tags og lad andre kunne genfinde dine samtaler.

Chat opslag
Chat opslag

Quote:

Vælg symbolet med semikolon og indsæt et citat. Citater kan ofte sige mere end lange tekststykker. Indsæt derfor citater i din blog til at uddele et budskab med få ord, eller fordi du ikke føler det kunne være sagt bedre med dine egne ord. Vælg at indsætte kilde for at øge din blogs troværdighed, men det er ikke påkrævet. Semikolons indsættes automatisk, det eneste du skal gøre er at skrive dit notat.

Citat
Indsæt citat

Photo:

Symbolet foto gør det muligt at indsætte et fotografi. Vælg fra dit billedgalleri eller tag et billede direkte i Tumblr. Tag et billede, indsæt relevant tekst, tags og post på din blog eller gem til dit bibliotek og post senere.

Text:

Muligheden for at tilføje en helt simpel tekst, uden billeder og smarte funktioner sker under symbolet Aa. Skriv lige hvad du har på hjerte og tilføj en relevant titel på din tekst. Tilføj tags og gør din tekst søgbar for andre brugere af Tumblr.

Tekst i Tumblr Tags

Funktioner på computer

Opslag kan ligges ud med det samme, eller du kan gemme det i Draft og poste senere. Opslag kan også sættes i kø under Queue. Når et opslag laves vælges værktøjer nederst i højre hjørne. Her vælges Add to queue. Desværre er det ikke muligt at ændre indstillinger for kø i Tumblr´s app. Det kræver login via en computer. Køfunktionen holder din blog i gang og opdateret dagen lang, uden du behøver at logge ind. Lav dine opslag om aftenen og lad din blog arbejde alene om dagen.

Sæt i kø eller post senere
Sæt i kø eller post senere

Via din computer kan også vælges en bestemt dato for et opslag. Når opslaget er lavet vælges værktøjer nederst  højre hjørne og efterfølgende Publish on. Også en funktion der kun kan laves via en computer.

Andre muligheder på din computer inkluderer:

 1. Ændring af navnet på din blog under URL
 2. Ændre baggrundstema for din blog
 3. Indstille hvem der kan respondere på dine opslag
 4. Give tilladelse til at lade andre brugere stille spørgsmål
 5. Give andre brugere mulighed for at indsende opslag på din blog
 6. Dele dine opslag via andre sociale medier
 7. Vælge sprog (indtil videre findes Tumblr på 12 sprog og inkluderer desværre endnu ikke dansk)
 8. Indstille tidszone
 9. Sende og modtage mails med andre brugere af Tumblr
 10. Få hjælp og svar på spørgsmål du kan støde på i forbindelse med din blog hos Tumblr
 11. Slette din blog

Indstilinger på computer 2013-06-21 16.29.16

Explore

Gå på opdagelse i andre blogs under Explore. På din smartphone vil Explore findes i menuen ved siden af symbolet Hjem. Søg på et specifikt tag indenfor alt. Ud fra de mere end 100 millioner blogs Tumblr indeholder findes der tags inden for næsten alle emner. Dine personlige tags lavet i forbindelse med opslag på din blog, vil også være mulige at finde.

Søg på Tags
Søg på Tags

Få følgere til din blog

Enhver kan oprette en blog hos Tumblr. Men det kræver arbejde og fordybelse at skabe en blog, som andre brugere vil følge.

Først og fremmest handler det om at have et formål. En blog ved Tumblr skal ikke omhandle dagligdagsemner. Her henvises til Facebook. Tumblr er for dig der har en interesse du gerne vil dele med andre kreative sjæle. Det kan være biler, mode eller apps. Mulighederne er uendelige. Vigtigst er det afgrænse sig. Skal andre følge dig, skal de vide hvad de kan forvente. Følger man en blog omhandlende mode, som pludselig vælger at give sin politiske mening til kende, vil man hurtigt vælge denne blog fra. Det er også en rigtig god idé at holde sin blog ikke-kommerciel og meget gerne indeholde mange sjove/spændende/fantastiske/mærkelige billeder.

Eksempel på blog Eksempel på blog

Øvrige tips og muligheder

Ved at gøre brug af Tumblr’s køfunktion og skemalagte opslag, vil din blog aldrig blive kedelig. Lav den kommende dags opslag til din blog om aftenen via din computer, og hold dig opdateret dagen lang via din smartphone eller tablet. Din computer gør det muligt at gøre brug af alle Tumblr’s funktioner. Tumblr som app indeholder endnu ikke alle funktioner, men hurtige opslag og redigering kan godt laves på farten, samtidig med at du kan holde dig opdateres på dine ynglings blogs.

Konklusion på Tumblr

Tumblr er et socialt medie med mange muligheder og kun få ulemper. En ulempe er at det er ikke muligt at udnytte alle funktioner og muligheder, medmindre du sidder ved en computer. På din smartphone og tablet er mulighederne stadig begrænsede. De sidstnævnte giver kun mulighed for beskedne opslag og til at gå på opdagelse i andre blogs. Desuden kan det være forvirrende at funktioner og taster er placeret forskelligt de forskellige apps imellem.

Det kræver lidt kendskab til Tumblr, inden man kan navigere rundt på både smartphone, tablet og computer.

Der er nok at gå på opdagelse i med de mange blogs der allerede eksisterer, med emner indenfor næsten alle genre. Mediets største fordel er, at størstedelen af brugerne har et formål med deres blog. Det betyder man kan få viden og inspiration til sine personlige interesser. Søg efter dine interesser og beslægtede blogs vil kunne findes og følges. Endvidere kan andre brugere kontaktes og du har mulighed for at kommentere på andre blogs, der har givet tilladelse til dette. Udvid derfor dit netværk med mennesker fra hele verden, med de samme interesser som dig selv.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *