Hvis I er nået frem til at jeres søn eller datter skal have en fuld funktionsdygtig telefon med et af de mange mobilabonnementer til børn, med mulighed for at gå på nettet, bruge sociale medier, ringe, sms’e og hvad der ellers hører sig til, kan det være en god idé at opsætte nogle retningslinjer, eller ”regler” for brug.
Eksperter peger på klarer linjer om hvad der er og ikke er acceptabelt når barnet for mobilen mellem hænderne.
Her er nogle eksempler på regler og retningslinjer I kan drøfte sammen – men tilføj gerne selv flere:
- Kend kodeordet – Gør det klart at I, som forældre, skal kende barnets kodeord til at låse mobilen op og at I har retten til at tage den fra ham eller hende, hvis I ikke er tilfredse med barnets brug.
- Begræns skærmtid – Ligesom I kan have begrænsninger på skærmtid på andet teknologi i hjemmet, såsom tablets, PC, videospil – så overvej også at gøre det samme på mobilbrugen. Eventuel også yderligere begrænsning på taletid, så al kommunikation mellem dit barn og vennerne ikke foregår udelukkende over mobilen.
- Enighed om penge – Bliv enige om begrænsninger på hvor mange penge der er til afbenyttelse i forbindelse med mobildataforbrug og eventuelle køb af apps.
- Hvis den går i stykker eller tabes – Drøft hvad konsekvenserne vil være hvis telefonen enten bliver væk eller går i stykker. Bliver den erstattet? Og hvis den gør, hvem betaler så for det?
- Forbudte tidspunkter – Definer tidspunkter på dagen hvor mobilbrug ikke er tilladt, for eksempel sent om aftenen, under maden eller under familieaktiviteter. Vær særlig opmærksom på tidspunkter hvor det er nødvendigt med fuld koncentration hos barnet – eksempelvis mens der laves lektier.
- Tag vigtige samtaler ansigt-til-ansigt – Tekstbeskeder og samtale over telefonen bruges ikke til vigtige eller følsomme samtaler. Det er vigtigt at stadig at tage dem ansigt-til-ansigt. Gør det klart for dit barn at mobilen ikke bruges til at skjule sig fra, eller undgår, ubekvemme situationer.
- Hold øje med barnets aktivitet på sociale medier – Overvåg de sociale mediesider dine børn besøger og bruger og gør dem opmærksomme på at du gør det. Det vil have en automatisk effekt på den måde de opfører sig overfor andre, men også den måde de selv agerer overfor eventuelle fremmede. Gør dit barn opmærksom på ikke at poste eller skrive noget som ikke bedstefar eller bedstemor, må læse.
Det er helt fint at have jeres egne regler, men uanset hvad I lægger jer fast på, så gør en dyd ud af at have klare retningslinjer for brug af mobilen helt fra start – uanset om det er en iPhone eller Android.
Hvis reglerne bliver brudt, så vær klar med konsekvenser. Det handler om at komme godt fra start og at lære børnene at være ansvarlige — både for deres eget bedste, men også for deres omgangskreds.