Spotify: Social musikstreaming på din computer, tablet og smartphone

Spotify er dit personlige og samtidig sociale musikbibliotek på både computer, tablet og smartphone.

Det er tiden for musikstreaming servicer. Ud fra det tilgængelige udvalg, er Spotify uden tvivl den største spiller på markedet. Med de mange muligheder, gigantiske mængder af musik og det voksende antal brugere, forstår man hvorfor. Ønsker du Spotify med i mobilabonnementet, kører nogle teleselskaber af og til med sådan et tilbud.

På trods af tjenestens store popularitet er der funktioner og features man kunne ønske var anderledes. Her vil du blive præsenteret for de vigtigste funktioner og de mest savnede.

Abonnementer

Spotify kan gratis bruges på din computer. Prisen for at lytte til musikken er reklamer. Efter du har nydt et par numre, bliver musikken afbrudt af en reklame, som passende er musikrelateret. Bliver du træt af afbrydelser, kan du opgradere til Unlimited for 49 kr. pr. måned. Vil du også bruge Spotify på din mobil og tablet skal du opgradere til Premium for 99 kr. pr. måned.

Det er gratis at oprette sig som bruger. Det kan, som hos mange andre medier, gøres med dine Facebookdata, men det er ikke et krav (længere – det var til at starte med).

Spotify login
Spotify login

Socialt musikmedie

Vil du udnytte Spotify som det sociale medie det er, vil Facebookoplysninger være fortrukket som login. Din profil vil blive synkroniseret med Facebook. Du kan se dine venners spillelister, følge med i hvad de lytter til og nemt dele din favoritmusik. Musikken kan deles med dine venner, der bruger Spotify. Men også via Facebook, Twitter eller e-mail, til dem der ikke bruger tjenesten. I din inbox kan du se musik dine venner har sendt og vil dele med dig.

Man skal være opmærksom på hvor social man ønsker at være. Under Settings –> Social kan du vælge at give Spotify tilladelse til at vise al din aktivitet på Facebook. Musikken du hører vil kontinuerligt blive vist offentligt på din Facebook væg. Funktionen kan heldigvis slås fra, som kan være en fordel hvis du, som nogle, lytter til musik det meste af døgnet.

Spotify social
Spotify social

Skab selv eller ”stjæl” playlister

Nemt og bekvemt kan du lave alle de playlister du ønsker. Der er ingen grænser for hvor meget musik du kan have liggende. Søg på musik manuelt, eller gå på opdagelse. Finder du spændende playlister kan de tilføjes til dit personlige bibliotek og du vil konstant være opdateret i ny musik der bliver tilføjet. Samtidig kan andre følge dig og dine spillelister, du kan selvfølgelig holde øje med hvem din følgere er.

Gå på opdagelse i Spotifys musikunivers og mærk hvordan tid og rum forsvinder. Start med søgning på en kunstner du synes om. Under kunstneren vil du se dennes Tophits, hvor Spotify i de fleste tilfælde rammer plet. Derudover ses alt tilgængelig musik, fordelt på albums, EP’er, singles og albums hvor kunstneren filtrerer. Som på WiMP, kan du se en biografi og relaterede artister. Klik dig videre ind i musikkens fantastiske verden og lær samtidig om den relevante musikhistorie. Spotify udvikler sig til at blive dit digitale musikleksikon.

Spotify kunstnerbiografi
Spotify kunstnerbiografi

Personlig Radio

Spotify tilbyder mulighed for at skabe din egen radiostation. Ud fra egne playlister kan du se forslag til anbefalede stationer. Vælges en artistradio vil du høre musik baseret på kunstneren og lignende. Giv ”tommel op” eller ned til de enkelte numre, og radioen vil kun spille musik du kan lide. Ulempen er, at vælger du tommel ned til et nummer, kan det risikere at få modsat effekt på din radio.

Spotify radio
Spotify radio

Vil du bare gerne lytte til dine favoritnumre, uden du skal navigere rundt mellem de mange playlister, kan du ”stjerne” din musik. Dine stjernede numre har sin egen playliste, hvor numre nemt kan føjes til og fjernes igen.

Musik uden internet

Du behøver ikke være forbundet til et netværk, for at lytte til din yndlings musik. Vælg funktionen ”Available offline” og din musik vil løbende bliver synkroniseret hver gang du er på et tilgængeligt netværk. Musikken vil kunne høres når du befinder dig i områder hvor der ingen forbindelse er, eller når du er i udlandet og har slået dataroaming fra. Ellers skal du være opmærksom på at musikken skal hentes fra nettet, og med mindre du har fri data abonnement, er det en god idé at være koblet på WiFi til synkroniseringen.

Ulemper ved Spotify

Spotify har få ulemper. Et eksempel er sproget. Trods tjenestens store popularitet i Danmark, kan appen stadig kun fås i engelsk version (skrivende stund), modsat den store konkurrent WiMP.

Spotify app menu
Spotify app menu

Ikke alle funktioner er tilgængelige på alle devices. Spotify fungerer bedst, hvis du har en computer eller tablet til at administrere og gå på opdagelse i musikken. På din smartphone fungerer tjenesten bedst til lytning af musik og hurtige enkle søgninger.

Designet er ikke noget der pirrer din nysgerrighed. Stilen er grå og kedelig og bliver kun hjulpet af billederne af de forskellige kunstnere og album covers. Dog er det let at navigere i appens venlige brugergrænseflade.

Samlet vurdering for Spotify som service

Spotifys grønne stribede cirkel har efterhånden slået sig fast i de flestes bevidsthed.

Uden tvivl den mest kendte musikstreamingtjeneste på markedet. Med alle de muligheder der tilbydes er det helt forståeligt. Mange nye brugere vil sikkert vælge Spotify alene af den grund, at den er kendt og har mange brugere. Ligesom mange nuværende brugere beholder tjenesten af bekvemmelighed og vane. Er man ny bruger af musikstreaming, kan det anbefales at undersøge de øvrige tjenester på markedet inden man beslutter sig for at anvende Spotify.

Et par enkelte ulemper giver sammenlagt Spotify 4 stjerner.

(2) kommentarer
  1. Har brugt spotify i lang tid nu, og kan slet ikke undvære det. Utroligt man kan få millioner af musiknumre for kun 50kr om måneden. Når man hører om alle de “pirat”-kopister der får bøder i tusindvis af kroner per musiknummer, er det svært at forstå man ikke bare dropper pirateriet helt til fordel for streaming. Har hørt Wimp også skulle være godt, men har desværre ikke prøvet det

    1. Hej Fie,
      Enig, det er en glimrende model med streaming. Husk, at du for omkring 100kr/md kan få spotify på alle dine enheder (også smartphones)

Tilføj kommentar
account_circle
email