7 måder at begrænse dine børns mobilafhængighed

Uanset om det er din 7-årige, der godt kan lide at købe nye træk i Bubble Witch Saga, den 10-årige der konstant spiller Minecraft med vennerne, eller den 13-årige der sidder limet fast til de sociale medier, er der flere og flere børn, der spiller på iPads og smartphones, så længe der er data nok i mobilabonnementet.

Men hvor meget spil på mobilen er for meget?

-Og når først det går op for forældrene, at det er et problem, hvordan kan de så bære sig ad med at afvænne ungerne fra Candy Crush og lignende?

Hvis ungerne jamrer når du sender dem udenfor i stedet for at spille videospil, eller hvis de forsømmer skolen eller ikke kan sidde stille på restaurant uden en iPad foran sig, kan det godt være der er et problem. Det siger Patrick Markey – psykologiprofessor ved Villanova University i Pennsylvania.

-Og der er flere tricks til at få børnene vænnet af elektronikken.

Fra gradvise ændringer til alternative aktiviteter får du her 7 måder, hvorpå forældre kan vænne deres børn af med konstant at være på mobilen.

 1. Begræns deres tid alene

  Med stationære computere er en af de bedste måder at forhindre problemspillere i at gå over gevind, hvis man stiller familiens computer i et fællesrum.

  Hvis forældrene ved, hvor lang tid børnene bruger på at spille og de ser hvad de laver på computeren, er børnene mindre tilbøjelige til at gøre som det passer dem på internettet.

  Desværre er det mere vanskeligt at få kontrol over bærbare enheder som smartphones eller tablets. Men hvis børnene spiller på en enhed, der tilhører forældrene, kan du begrænse deres spil ved at forhindre børnene i at tage enhederne med ind på deres værelser. Overvej også, om barnet rent faktisk har brug for sin egen mobil eller iPad, og det har de fleste yngre børn ikke. Læs mere og få gode råd ved at klikke her.

 2. Adgangskodebeskyttelse

  Børn kan uden at vide det bruge massevis af penge på hø, juveler eller kager i “freemium” spil (gratis at downloade, men opfordrer til køb i spillet), hvis de får lov til det og selvom mange app-udviklere prøver at hjælpe forældrene med at få pengene tilbage, er det som regel en beslutning virksomhed tager individuelt fra den ene sag til den anden.

  -Derfor er adgangskoder en fantastisk opfindelse.

  Adgangskoder bør være på plads overalt, hvor der er mulighed for at foretage køb med et kreditkort.

  Det er selvfølgelig vigtigt at undlade at fortælle børnene adgangskoderne og at lade være med at vælge koder, de nemt kan gætte. Det hjælper også til at begrænse deres spil, hvis de kun kan spille på din mobil eller tablet med din tilladelse og hvis du forhindrer dem i at købe ekstra halløj inde i spillet.

 3. Brug overgange

  Når børn er ved at spille et spil, er det bedst at advare dem på forhånd, når det er tid til at lægge spillet væk.

  Så for at undgå, at det hele ender i gråd og vrede, kan du – 10 minutter før spisetid – fortælle børnene, at det ikke varer længe før de skal stoppe.

 4. Det er den voksne der bestemmer

  Hvis det ikke hjælper at advare dem på forhånd, er der altid den mulighed der siger spar to til alt: Det er stadig forældrene (dig), der bestemmer og hvis spillevanerne bliver et problem, er den logiske løsning at begrænse adgang til deres iPad eller andre mobile enheder.

  Det er dig, der bestemmer, og du kan bare tage den fra dem.

 5. Giv dit barn noget at lave

  For nogle børn er spillene mere end bare adspredelse; de bruges til at håndtere stress, fylde et hul i deres sociale tilværelse eller bare til at undgå, at børnene keder sig.

  Hvis du tager de enheder, de spiller på, fra dem uden at give dem alternative, vil det sandsynligvis ikke virke i det lange løb.

  Så når du begrænser deres spilletid, skal du sørge for at fylde den tid med en anden aktivitet.

  Hvis barnet ikke kan bruge sin telefon, så meld ham til fodbold tre gange om ugen eller tag ham med på cykeltur.

 6. Sæt et godt eksempel

  Dette næste tip bør være indlysende: Børn lærer fra deres forældre.

  Hvis forældrene er som limet til skærmen hele tiden, vil børnene lære, at det er i orden at være på skærmen uafbrudt.

  Så forældre bør lægge telefonen eller tabletten fra sig under måltiderne eller når de skal hygge sig med børnene. Og hvis du selv har problemer med at lægge mobilen fra, giver David Guldager fra TV2 har også nogle bud på gode apps som kan hjælpe dig med at holde afhængigheden på afstand.

 7. Afvæn dig selv

  Forældre bør også se sig selv grundigt i spejlet og tage deres egen afhængighed af mobile enheder i betragtning.

  Mange forældre giver deres børn en mobil enhed for at få et øjebliks fred, hvor børnene ikke plager, eller så de kan komme igennem et måltid på restaurant, uden maden flyver gennem luften.

  Det er helt i orden, hvis det sker med måde, men børn skal før eller siden lære, hvordan man opfører sig uden disse krykker.

  Hvis du holder op med at være afhængig af en iPad som barnepige, vil det give pote hen ad vejen, også hvis det fører til nogle få hysterianfald først.

  Det er på kort sigt lettere at give sig, end det er at komme ansigt til ansigt med en vred 5-årig. Men når alt kommer til alt, er det dig, der er forælder.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *