Mobildata guide: Så meget data har du brug for i dit abonnement

Guide til valg af mobil data-abonnement

Hvis du har en normal ADSL eller fiberbaseret internetforbindelse, er du sikkert vant til ubegrænset bredbånd, hvor du kan download og uploade så meget du vil.

Skal du derimod have et dataabonnement til din mobiltelefon, tablet eller via en 3G/4G dongle forholder det sig derimod sådan, at der ofte er begrænsninger på hvor meget data du kan hente ned. Disse begrænsninger varierer efter hvor meget du er villig til at betale til din teleudbyder per måned.

Det betyder at du både kan risikere at betale for meget, fordi du ikke får brugt alt den data du betaler for, eller du kan risikere at bruge mere data end du betaler for og derfor få din forbindelse lukket på et uheldigt tidspunkt.

Hvad sker der hvis jeg rammer min datagrænse?

Mobildata
Husk at mobilen også bruger data (deraf “mobil” data ;))

Konsekvenserne varierer fra udbyder til udbyder, og det er derfor en rigtigt god ide at spørge den udbyder hvor du overvejer abonnement om, hvad deres procedure er hvis dette skulle ske.

Følgende ses:

 • Flere udbydere afskærer rent og simpelt din internetforbindelse, hvis du når din grænse.
 • Nogle udbydere lader dig gå over din grænse, men du risikerer at skulle betale ekstra. Vi anbefaler, som udgangspunkt, at undgå udbydere eller abonnementer hvor dette er tilfældet, da du pludseligt kan få en uventet stor regning ind af døren.
 • Nogle lader dig gå over din grænse gratis, men skærer samtidigt hastigheden ned til det minimale. Dette efterlader dig heldigvis med internetadgang, også selvom hastigheden ikke er særligt stor (typisk under 1 Mbit/s).
 • Går du ikke over din datagrænse en given måned, tilbyder nogle udbydere/abonnementer at du kan overføre en vis mængde ubrugt data til næste måned.

Af ovenstående muligheder, er det bedste hvis din udbyder tillader dig at gå over din grænse gratis, men beskærer hastigheden så du stadigvæk har internet til de vigtigste ting, som f.eks. netbank. Det er samtidigt en fordel hvis du også kan få lov at overføre data til næste måned. Forsøg derfor så vidt muligt at vælge at abonnement med disse fordele.

Hvilken hastighed skal jeg vælge

Typiske databegrænsninger vil ligge på 1, 2, 5, 10, 15, 20, 30, 40, 50 og 100 GB per måned. Herunder gennemgår vi hvad hvert abonnement hver især bliver brugt til.

Dataabonnement med 1-2 GB per måned

Selvom dette lyder af meget lidt, er 1 GB om måneden mere end rigeligt til almindeligt forbrug på en mobil eller tablet, hvis du samtidigt har en fast internetforbindelse derhjemme, som du benytter når du ikke er på farten. 1 GB om måneden kan række til både Facebook, læse hjemmesider på din mobil og andre ting. Muligvis kan det også gå til et moderat forbrug af netradio i lav kvalitet.

Er dit forbrug en smule højere (mere netradio, eller hvis du ikke har en ubegrænset internetforbindelse hjemme) bør du evt. overveje 2 GB, da dette giver dig mere råderum til at nyde musik og mange andre ting. Er du typen der tager en del billeder og uploader dem til Facebook, Instagram, Dropbox eller andre tjenester, kan 2 GB data også være nødvendigt for at dække dine behov.

Under alle omstændigheder er en 1-2 GB forbindelse ikke beregnet til heftig musik- og videoforbrug, og ser du derfor meget YouTube eller streamer f.eks. Spotify, bør du overveje en forbindelse med højere forbrugsloft.

Dataabonnement med 5 GB

5 GB Data
5 GB Data

Denne forbindelse dækker, i langt højere grad, dine behov hvis du kan lide at se video ofte, eller vil streame musik i høj kvalitet.

5 GB vil ikke dække konstant forbrug af YouTube, og vil ikke kunne understøtte film- og serietjenester som Netflix særligt lang tid (regn med 125-150 MB per times Netflix i mellemkvalitet, specielt hvis du vælger den mere omfattende amerikanske version).

Er dit forbrug minimalt, er det til gengæld mere end rigeligt. 5 GB egner sig godt til store mængder musikstreaming, så er du en musikfreak, der hører musik mange timer om dagen, er 5 GB nok den størrelse du skal gå efter.

Dataabonnement med 10-15 GB

10 GB er planen for dig der har et mellemstort forbrug af video, eller streamer musik i 5-10 timer om dagen eller i ekstra høj kvalitet (f.eks. i 320 kbps som et Spotify-premium abonnement tilbyder).

10 GB giver et mere end rigeligt forbrug af videotjenester, og du kan se mange YouTube-videoer på sådan et abonnement, dog ikke ubegrænset. Musik vil med sådan et abonnement heller ikke være et problem, også selvom forbruget er ekstremt.

Dataabonnement med 20-40 GB

Disse abonnementer er reserveret til folk som bruger deres mobile internetforbindelse helt ekstraordinært. Det kan f.eks. være at du fra tid til anden har behovet for at hente store filer på nogle gigabyte, og i det tilfælde kan risikere at bruge et par ekstra GB per måned.

Med 20-40 GB vil dit forbrug af f.eks. Netflix, HBO, YouBio og andre tjenester, også være næsten helt uhæmmet (et 20 GB abonnement vil kunne understøtte omkring 120 timers Netflix-streaming i mellemkvalitet). Har du desuden et behov for at flytte filer på andre måder (f.eks. hvis du er storforbruger af Dropbox eller lign.) kan et abonnement på minimum 15 GB også være velegnet her.

Afsluttende gode råd vedr. mobildata

 • Følg med i dit forbrug. Din udbyder vil typisk give dig mulighed for at se hvor mange GB data du bruger per måned på deres hjemmeside eller ved at ringe til dem. Hvis dit forbrug ligger under det du har købt kan du spare penge ved at gå ned.
 • De fleste vil typisk kunne klare sig med et abonnement på 2 GB per måned. Medmindre du skal se video eller streame meget musik eller film kan de fleste starte der (opdatering: flere mobilselskaber er begyndt at køre med fri streaming af musik uden det kan ses på din dataregning).
 • Hvis du kun bruger dit internet til musikstreaming i lav kvalitet og til at surfe/browse Facebook kan det være værd at tage et 1-2 GB abonnement hos en udbyder der bare begrænser din hastighed når du når din grænse. Begrænsningen vil typisk stadigvæk tillade streaming fra netradio og lade dig se hjemmesider.
 • Mobilbrowseren Opera Mini til Android og iOS, bruger særlige teknikker der stærkt begrænser dataforbruget når du viser hjemmesider. Browser du mange hjemmesider kan du spare over 50% af din data ved at vælge Opera Mini, frem for andre browsere.
 • Du bør, under alle omstændigheder, ikke vælge et databegrænset abonnement, hvis du planlægger at håndtere store fil-downloads på flere gigabytes. Til den slags trafik bliver selv 40 GB hurtigt opbrugt på en måned, og du bør overveje en anden løsning end mobilt bredbånd.

Hvis du selv vil beregne dit forbrug kan du bruge følgende tommelfingerregler:

 • 150 MB i timen for Netflix eller YouTube-streaming
 • 24 MB i timen for normal musikstreaming
 • 100 MB i timen for musikstreaming i høj kvalitet
(4) kommentarer
 1. Fin artikel og en god guide. Hvis man vil erstatte sin faste trådløse forbindelse derhjemme med mobilt bredbånd for at opnå 4G hastigheder og mobilitet, hvor meget data bør man så gå efter? Er 40 GB tilstrækkeligt.
  Vi bruger streamingtjenester en del. Spotify, Netflix, HBO osv. derudover surfer vi også generelt på nettet.

  1. Jeg vil umiddelbart sige at 40GB er i underkanten hvis du bruger film/serie-streamingtjenester som Netflix og HBO. “En del” er selvfølgelig relativt, men personligt ville jeg nok vælge min. 100GB.

 2. Er forbruget det samme hvis man streamer live tv, f.eks. en sportsbegivenhed (=ca. 150mb/timen) ?

  1. Hvis du spørger til om streaming tæller med i dit dataforbrug, så er svaret ja. Streaming er basalt set downloading, så hvis ikke dit dataabonnement inkluderer forbrug på en given streamingservice (fx er al musikstreaming fra Telmore’s musiktjeneste ikke medregnet i dit dataforbrug på dit abonnement), så betaler du for det.

Tilføj kommentar
account_circle
email