Søvn-app – test af 3 populære søvnapps

Søvn app test

Er du træt på arbejde, mangler du energi til styrke- eller kardiovaskulær-træning (fx løb) eller synes du at det er svært at komme op om morgenen? Du kan sikkert drage nytte af at må målt din søvn og dit søvn-mønster. Vi tager et kig på hvordan.

Søvnbesvær kan vise sig på mange måder og ofte er vi slet ikke klar over det. En god nattesøvn er helt afgørende for at vi kan præstere godt i det daglige.

Men hvordan finder du ud af om du sover godt nok?

Søvn apps bruger din telefon eller tablets indbyggede mikrofon og gyrometer til at måle hvor godt du sover. Det lyder næsten som science fiction, men det virker faktisk overraskende godt.

I denne artikel har vi testet 3 populære apps (Runtastic Sleep Better, Pillow og Sleep Cycle) til både Android og Apple.

Vi har testet søvnapps på en testperson med en Samsung A3 smartphone og en iPad. Testpersonen ville gerne teste om han sov dårligt når han gik sent i seng, for eksempel efter at have siddet oppe og arbejdet eller efter en tur i byen. Du kan se resultaterne i testen nedenunder.

Det får du med en søvn app

Smart vækkeur

Du kender nok følelsen af at blive revet ud af en god drøm af den infernalske larm fra et vækkeur. Det er langt fra den bedste måde at starte dagen på. Det kan du lave om på med ”smart vækkeur” funktionen på din søvn app.

Det ”smarte” vækkeur virker ved at appen vækker dig, som et almindeligt vækkeur, men kun når du i forvejen sover overfladisk. Når vi sover går vi nemlig ind og ud af dyb søvn i cyklusser og det er meget nemmere og behageligt at vågne, når vi er i den lette søvn.

Du indstiller et interval for hvornår du vil stå op, for eksempel mellem 8 og 8.30 og så analyserer appen, hvornår du i den periode sover mest overfladisk. Det gør appen ved at måle på hvor meget du bevæger dig og hvor meget du larmer. Når du er i dyb søvn, vil du typisk ligge helt stille, mens du i den overfladiske søvn bevæger dig mere. Appen kan mærke når du sover overfladisk og så slår den til og vækker dig.

Det skulle, i teorien, betyde at du vågner lettere og mere behageligt om morgenen. Prøv det selv og se om det gør en forskel.

Søvnanalyse

Søvnanalyse er den vigtigste funktion i søvnappen. Du kan måle hvor meget du sover, hvor ofte du vågner og hvor meget dyb søvn du får (læs mere om søvnfaser på Netdoktor.dk). Det kan være guld værd, hvis du føler dig træt og ikke udhvilet om morgenen. Appen kan for eksempel fortælle dig om du har mange natlige opvågninger eller om du ikke får nok dyb søvn.

Appen bruger din telefons gyrometer (bevægelse) og lyd i mikrofonen til at måle på om du sover eller om du er vågen. Hvis du sover, måler appen hvor dybt du sover og hvor du er i søvncyklussen. Det er virkelig smart og ret præcist.

Du kan få en del ud af bare at se på nattens søvndata, men hvis du virkelig vil gøre en forskel, kan du føre en søvndagbog. Her skriver du ned hvad du har foretaget dig i løbet af dagen, for eksempel om du har trænet (og hvornår), om du har drukket kaffe eller alkohol og meget andet. Nogle apps har gjort det til en del af appen, hvor du nemt kan vælge de vigtigste ting. Efter noget tid kan du begynde at analysere. Måske finder du ud af at du sover dårlig når du træner sent om aftenen.

Test af søvnapps

Sleep Better by Runtastic

Grafisk analyse over din søvn med Sleep Better
Grafisk analyse over din søvn med Sleep Better

Første app på listen er Sleep Better appen fra Runtastic, der nu er en del af Adidas. Derfor kunne man måske også forvente en del af appen, men er det tilfældet? I App Store har Runtastic fået 4 stjerner ud af 5 dog kun på 14 anmeldelser og det bliver vi jo ikke så meget klogere af. Den måtte altså testes.

Funktioner

  • Mål din søvn
  • Smart vækkeur
  • Dagbog og analyse

Appen fås til både Android og Apple.

Førstehånds indtrykket af Sleep Better er godt. Det er en flot designet app, der er nem at bruge. Første gang du åbner appen får du en hurtig gennemgang af funktioner og muligheder. Appen er gratis med reklamer og man kan købe en pro-version der fjerner reklamerne og giver nogle flere muligheder.

Den gratis version giver adgang til søvntracking og det smarte vækkeur. Vil man have mulighed for at analysere sin søvndagbog, i forhold til fx træning, spisning, månefase(!) og alkohol, så skal man opgradere til Pro versionen. Det samme skal man, hvis man gerne vil forbinde Sleep Better med Runtastic Steps, der er en aktivitetsmåler. Det virker ikke til at man kan forbinde selve Runtastic appen.

Så til selve søvnanalysen, som jo nok er det de fleste er interesserede i. Den er ret ligetil at bruge. Hvis du har valgt at bruge det smarte vækkeur, sætter du tiden for hvornår du skal op, ellers trykker du bare ”Start”. Du lægger din telefon eller tablet ved siden af din hovedpude og det er sådan set det. Når du vågner trykker du afslut på appen. Nu får du så en oversigt over din søvn (se billede) og det er her appen skuffer lidt. Jeg synes nemlig ikke at overblikket er så intuitivt.

Søvnens faser vises som streger, hvor rød er vågen, orange er let søvn og grøn er dyb søvn. Du kan så se hvor meget og hvornår du har sovet af let søvn og dyb søvn. Desuden får du en analyse af søvnens effektivitet. Jeg er ikke så meget til stregerne som illustration af søvnen. Jeg synes ikke rigtig det viser den cyklus, som søvnen jo er og det er også umiddelbart svært at tolke om det man ser er godt eller skidt. Appen måler dog ret præcist.

Bedømmelse: 4/5

Pillow

Søvntyper inddelt efter farver med Pillow
Søvntyper inddelt efter farver med Pillow

TESTVINDER

Pillow er en af de mest populære søvn apps til iPhone, iPad og Apple Watch. Her kan du måle din søvn, føre dagbog og blive vækket om morgenen når du sover mest overfladisk. Pillow er på den måde meget lig de andre apps i testen, men så ikke helt alligevel.

  • Pulsmåler
  • Søvnanalyse og dagbog
  • Smart vækkeur

Pillow fås for nuværende kun til Apple produkter (iPhone, iPad, Apple Watch).

Med Pillow kan du nemlig tilslutte dit Apple Watch eller andre ”wearables”, som så måler din puls når du sover. Det giver en meget mere præcis analyse af din søvn og kan desuden fortælle dig meget om din hvilepuls og eventuel søvnapnø.

Pillow har også en funktion der kan optage lyde, hvis disse vækker dig. Det kan være en god ide, hvis du har en mistanke om at fx trafikstøj vækker dig om natten. Det kan Pillow fortælle dig ved at optage lyde når du vågner om natten

Du bruger Pillow fuldstændig som andre apps. Placer din telefon eller iPad på madrassen ved siden af dig. Så måler Pillow hvor meget du bevæger dig og hvor meget du larmer. Ud fra det beregnes din søvnanalyse. Hvis du bruger Apple Watch eller et andet wearable kan du tilslutte data herfra herunder fra Apple Health appen.

Brugerfladen hos Pillow er intuitiv og nem at gå til. Søvnanalysen opdeler søvn i vågen, let søvn, REM søvn og dyb søvn, hver med deres farve. Modsat Runtastic Sleep Better ovenover, så har man her gjort det lettere at aflæse, ved at hver fase har sin egen linje (se billede). Det gør det meget nemmere at læse og forstå. Der kunne dog godt have været en mulighed for en kurve igennem efter min mening.

Bedømmelse: 5/5

Sleep Cycle

Kurvegraf over din natlige soveaktivitet med SleepCycle
Kurvegraf over din natlige soveaktivitet med SleepCycle

Sleep Cycle er måske den mest downloadede søvnapp nogensinde med næsten 100.000 ratings i App Store. Appen var en af de første søvnapps og det er nok en del af forklaringen. Men hvordan klarer Sleep Cycle sig mod de nye konkurrenter?

  • Nem at bruge
  • Smart vækkeur
  • Søvnanalyse

Sleep Cycle fås til både Android og Apple.

Sleep Cycle er en app der er nem at gå til. Brugerfladen er holdt i en behagelig mørkeblå, der passer godt til brug om aften og nat, når lyset er slukket. Du vælger hvornår du vil vækkes og lægger så telefonen med mikrofon pegende mod dig. Det er her den store forskel er på Sleep Cycle og andre apps som Pillow.

Den nye version af Sleep Cycle bruger nemlig kun mikrofonen til at måle din søvn og ikke gyrometer og accelerometer. Ifølge appens udviklere kan Sleep Cycle nemlig skelne dine ”sovelyde” fra andre lyde som fx en vifte eller baggrundsstøj.

Det virker måske meget godt, hvis du har en ny og lækker smartphone, men ikke på min lidt gamle og slidte Samsung. Det betød i praksis at Sleep Cycle appen havde registreret næsten 8 timers søvn som ”awake”, givetvis fordi min mikrofon ikke er alt for god. Man kan dog vælge at bruge den gamle metode, men heller ikke det gav et bedre resultat for mig. Jeg skal ikke kunne sige hvor det gik galt, men det gjorde det altså. Vi testede så Sleep Cycle igen med en iPad 2 og her målte appen søvn nogenlunde korrekt, men noterede ikke 2 opvågninger. Konklusionen må være at søvnmåling ud fra mikrofon alene, ikke er lige godt som måling der også bruger gyrometer.

Søvnanalysen adskiller sig en del fra de andre apps i testen. De to andre apps bruger nemlig et sirligt system med forskelligt farvede striber, mens Sleep Cycle ”bare” bruger en linje der bølger op og ned mellem vågen og dyb søvn. Sammenlignet med de to andre apps er det en ret primitiv analyse, der ikke skelner mellem REM søvn og dyb søvn for eksempel.

Sleep Cycle har desuden et smart vækkeur ligesom de andre apps og det er måske den bedste funktion. Det funger fint. Du bliver vækket når du skal med en behagelig ringetone.

Bedømmelse: 2/5

 

Om Skribenten:

Kåre Eriksen er skribent på Sove.nu, en online portal om søvn og velvære. Han skriver især om ny søvnforskning og gode tips til at sove med ryg- og nakkeproblemer.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *