Guide: Skal du bruge en router?

Router guide

Switch, hub, router, modem osv. Det kan være svært at mestre de forskellige netværksgivende “centraler” for den utrænede forbruger. Denne guide prøver at give dig indblik i om du overhovedet har brug for en router, eller tilsvarende, og hvorfor/hvorfor ikke.

Hvad er en router?

Står du som bredbåndskunde og skal have en ny internetforbindelse sat op, kan et vigtigt spørgsmål være om du skal bruge en router.

En router kan bedst beskrives som en “receptionist” for din internetforbindelse. Den gør det muligt for flere computere, eller andre internetbaserede/trådløse enheder (trådløse printere, smartphones med Wi-Fi, etc.), at være på nettet på samme tid og varetager al kommunikation for disse enheder. Mange husstande oplever i stigende grad, at flere og flere internetbaserede elektroniske enheder – typisk flere computere – flytter indenfor og der kan derfor være er meget reelt behov for en router i hjemmet.

D-Link router
Trådløs router fra producenten D-Link. Trådløse fås også uden antenne.

Routere kommer typisk i to udgaver: trådløse og ikke-trådløse.

De fleste routere, solgt til private husstande nu til dags, er trådløse. En trådløs router giver mulighed for at enheder (computere, smartphones, iPad og andre tablets, etc.) kan være trådløst på nettet (via Wi-Fi), mens en ikke-trådløs router kræver at de forskellige enheder er forbundet til routeren via et RJ-45 Ethernetkabel (standard internetstik – se billede nedenfor).

Ethernet kabel
Almindeligt LAN Ethernetkabel (RJ-45).

Trådløse routere understøtter dog også kabelbaseret internetadgang, hvilket betyder at du aldrig går galt i byen med en trådløs udgave, da du altid vil kunne tilkoble enheder med et ethernetkabel. Grunden til nogle vælger at tilkoble med fysiske kabler, er hvis det er vigtigt at forbindelsen ikke går tabt på noget tidspunkt. Trådløse signaler kan falde ud – ofte afhængigt af kvaliteten på routeren. Det kan godt betale sig at investere i en lidt dyrere model.

Hvornår skal jeg bruge en router?

Du skal bruge en router hvis:

  • Du vil have mere end en internetbaseret enhed (computer, mobiltelefon, trådløs printer, iPod, tablet osv.) på internettet via hjemmenetværket.
  • Du ønsker trådløst internet i din husstand.
  • Du ønsker at benytte LAN (Local Area Network) kommunikation mellem enheder (mere om dette senere).

Du skal ikke bruge en router hvis:

  • Din internetudbyder allerede har indbygget en router i dit ADSL-modem.
  • Du kommer på nettet via en USB-dongle (typisk en 3G eller 4G forbindelse) man tilslutter computeren.
  • Du kun skal have en enhed på nettet og er ligeglad med om det foregår trådløst.

Routere vil derfor typisk kun have interesse for familier, folk der bor sammen, folk som ønsker at eventuelle gæster skal kunne tilgå internettet (f.eks. studiekammerater, der skriver opgave eller venner, som spiller computerspil sammen) eller personer, som har andre særlige behov, der gør en router nødvendig.

En typisk router kan fås i prisklassen 300-500 kr. Ring evt. til din udbyder eller spørg på webfora med ekspertise på området, for at få vejledning i, om du har et reelt routerbehov. De fås også både dyrere og billigere, men et godt råd herfra er at investere i en til min 300 kr. Det sikrer dig generelt et udmærket produkt, som dog ikke vil kunne meget andet end at få dig på nettet, men de fleste har ikke brug for mere. Det vigtigste er at der ikke forekommer hyppige udfald. Læs evt. anmeldelser på nettet inden du beslutter dig for en model.

Hvis du får leveret internet trådløst, f.eks. gennem en USB-dongle (hvilke kan være en løsning hvis du ikke har mulighed for at få internet gennem dit telefonstik), men stadigvæk ønsker funktionaliteten af en router, så har de fleste internetudbydere såkaldte 3G (eller 4G) routere, som både fungerer som routere og modem, og leverer internet gennem 3G/4G-master. Kontroller med din udbyder og spørg evt. ind til priser.

Hvad er et LAN-netværk?

Et LAN-netværk (Local Area Network – lokalt områdenetværk), er den beskrivelse der bruges om det netværk som dannes af de enheder der gemmer sig bag samme router. En routers primære opgave er at give alle enheder, der er tilsluttet routeren, internetforbindelse, men samtidig har routeren til opgave at skabe et netværk, hvor de individuelle enheder derfra kan kommunikere med hinanden.

Et LAN-netværk kan bruges til mange ting, deriblandt:

  • Overførsel af filer mellem computere på samme netværk.
  • Trådløs kommunikation mellem enheder, f.eks. mellem en PC og en trådløs printer.
  • Multiplayer-computerspil over LAN (såkaldte LAN-parties) hvor flere mennesker spiller mod eller med hinanden i computerspil på et LAN-netværk (vha. en router).
LAN netværk
Simpelt eksempel på LAN netværk: PC, printer og bærbar forbundet til router.

Et LAN-netværk vil, i stort set alle tilfælde, skabes automatisk når du forbinder flere enheder til en router, og du skal derfor oftest ikke gøre noget for at få det til at fungere. Har du alligevel problemer, så kontroller manualen til det udstyr eller det program du forsøger at bruge på dit LAN-netværk. Oftest vil eventuelle problemer kunne løses ved at installere tilhørende software, undersøge computeren eller enhedernes firewall-konfiguration.

Forskellen på en switch, hub og router

En switch og en hub er næsten det samme og bruges til at koble computere sammen på et lokalt netværk, men som ikke af internetadgangsgivende. En hub kan sende og modtage informationer, men ikke på samme tid. Det faktum gør den langsommere end en switch, der kan sende og modtage på samme tid. Begge typer er ikke brugt så meget mere, da der sjældent er brug for lokalt netværk uden internetadgang. Routere i dag udfylder samme funktion og er derfor dét der bliver solgt som en paraply-løsning.

Afsluttende tips

Slutteligt vil vi gerne give nogle gode råd:

  • En trådløs routers rækkevidde er ofte begrænset til 10-25 meter, afhængigt af mange faktorer (bl.a. enheden den kommunikerer med eller ting der står i vejen – f.eks. vægge og andet). Det anbefales derfor at placere den centralt i hjemmet, eller i brugsområde hvor signalet rækker bedst og ikke bliver forstyrret.
  • Beskyt dit trådløse netværk med en adgangskode (WPA eller WPA2-protokollen giver den bedste beskyttelse) for at forhindre misbrug. Brug gerne både store og små bogstaver, tal og tegn, og skriv adgangskoden ned, så du ikke glemmer den. Er du i tvivl så spørg en bekendt eller læs manualen.
  • Skal du konfigurere routeren, har den ofte også en standardadgangskode som er separat fra koden til det trådløse netværk. Denne kode bruges til at ændre på routerens indstillinger. Skriv gerne også denne adgangskode ned også så du ikke glemmer den til senere, hvis det bliver nødvendigt at rode med routerens indstillinger.
  • Hvis du skulle smide adgangskoden væk, og ikke har ændret den, så er standardadgangskoderne til de fleste routere oftest “1234“, “password“, “0000” eller “admin“. Spørger den også om brugernavn, er dette ofte også “admin” eller “password“. Har du forlagt eller glemt koden, kan langt de fleste routere reset’es vha. af et ”hard reset”, som foretages ved at holde routerens reset-knap nede i X antal sekunder. Ofte i omegnen af 10-20 sekunder.
  • Vær sikker på at du har behov for en router før du køber den. Som nævnt tidligere, er der ofte indbygget router i internetmodemmer fra udbyderens side. Kontroller derfor om behovet er der ved at kontakte dit internetselskab (ISP – Internet Service Provider) eller en person med ekspertise før du brænder 4-500 kr. af.
  • Da kvalitet af routere kan svinge meget, er det, som nævnt, ligeledes en god idé at tjekke anmeldelser og tests på nettet. Der er tit flere reviews at finde for stort set alle modeller (vær ikke bange for at søg på engelsk, da det giver væsentlig flere resultater).

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *