Guide til musikstreaming: Spotify, Wimp eller Rdio?

Musikstreaming - Spotify, Wimp, Rdio

Det er slut med ulovlig musikdownload. Gratis eller for et beskedent beløb, kan man høre millioner af musiknumre direkte fra udvalgte onlinetjenester. Det har aldrig været lettere at høre musik og streame film og serier med de mange streamingtjenester der er til rådighed i dag.

Men hvilke skal man vælge og hvad indeholder disse tjenester helt præcis? Denne guide vil give et overblik over de største og mest populære tjenester for øjeblikket.

Spotify

En af de største tjenester til streaming af musik, er Spotify. Tjenesten indeholder millioner af musiknumre. Man kan søge på bestemte musiknumre eller artister, lave eller lytte til andres spillelister, høre radio eller endda skabe sin helt egen radiostation.

Spotify til mobil
Spotify til mobil

Man oprettes gratis på Spotifys hjemmeside. Oprettelsen kan desuden ske vha. Facebookoplysninger, hvilket gør det muligt at følge sine venners Spotify aktivitet på Facebook.

Spotify abonnementer

Tjenesten er gratis, hvis den kun skal anvendes på én computer eller bærbar. Det er gjort muligt gennem reklamefinansiering, som bl.a. afspilles mellem de forskellige musiknumre. Vil man slippe for reklamerne, kan der opgraderes til abonnementet Unlimited til 49,- pr. måned.

Opgraderer man til abonnementet Premium, vil man have adgang til Spotify på alle sine enheder uden reklamer. Det koster 99,- pr. måned og giver adgang til alle Spotifys funktioner. Tilmelder man sig nu (tilbud i skrivende stund), kan man prøve den første måned gratis. Har man tilmeldt sig Premium vil overførslen ske automatisk. Man kan nemt opsige sit Premium abonnement og genoptage det senere efter ønske. Nogle teleselskaber kører også en gang imellem med et tilbud hvor du kan få Spotify med i mobilabonnementet.

Med Premium kan Spotify anvendes på din computer, smartphone, iPad/tablet og smartTV. Det kræver en installation af programmet: hvordan det foregår, afhænger af hvilken enhed man sidder med. Det betyder at man kan høre sine spillelister hvor og hvornår man vil. På sin smartphone på farten, på sine venners computer, på TV’et, hvor alle kan følge med, eller på iPad’en, mens der læses en bog.

Spotify er, som Facebook, et socialt medie. Er man oprettet via sine Facebookoplysninger, vil man kunne se sine venner og deres playlister, dele musik og se hvad vennerne lytter til i øjeblikket. Selv kan man vælge at dele musik på Facebook, Twitter, blogs eller e-mail.

Mangler du inspiration, kan du skabe sin egen radiostation. Det sker ved at klikke på Radio, og den vil automatisk finde musik der passer til det musiknummer Radioen er udvalgt fra. Det kan give variation og inspiration. Inspiration kan ligeledes fås gennem andre Spotifybrugere. Finder man en spændende spilleliste kan den overføres til ens eget musikbibliotek ved at Subscribe. Man vil da blive opdateret så snart der tilføjes eller sker ændringer i den Subsribede spilleliste.

Musik når det passer dig
Musik når det passer dig

Spotify gør det muligt at høre, dele, følge og skabe lige den musik man ønsker når man ønsker.

5 ud af 5 stjerner

Nøgleord: Radiofunktion. Subscribe playlister. Stor brugeranvendelse.

WiMP

Wimp er en norsk musikstreamingservice. Tjenesten tilbyder, som sine konkurrenter, et stort udvalg af musik. Den danske redaktion hjælper med at finde de gamle danske perler eller de nye upcoming danske bands. Wimp indeholder ikke kun dansk musik, men millioner af musiknumre som den store konkurrent Spotify.

Wimp tilbyder et stort udvalg dansk og international musik
Wimp tilbyder et stort udvalg af dansk og international musik

Wimp tilbyder et gratis abonnement, fri for reklamer, med adgang til over 20 millioner sange på din PC eller Mac. Abonnement på 99 kr. pr. måned udvider til adgang på smartphone og tablet, ubegrænset spilletid og afspilning offline.

Afspilning uden dårlige computerhøjtalere kan ske ved, helt enkelt, at koble en ledning fra en enhed med Wimp til dine højtalere (ofte jackstik). Vil man undgå brug af computeren eller mobilen, kan man anvende det trådløse højtalersystem Sonos. I samarbejde med det Sonos, giver Wimp mulighed for musikafspilning i flere rum.

Har man, som bruger af Spotify, allerede playlister liggende, giver Wimp mulighed for import af playlister. Det fungerer ikke den anden vej, men i stedet kan man eksportere sine spillelister til RRS eller XSPF-format.

Wimp tilbyder snigpremiere på ny musik og forsøger at være først med de nyeste udgivelser. Vil du holde dig opdateret, kan du få inspiration fra musikredaktionens playlister og anbefalinger. Eller holde øje med tjenestens top 20 eller top 40 mest populære musiknumre. Vil man selv være inspirationskilde til gode sange eller playlister, er det muligt gennem Facebook og Twitter.

Musiktjenesten er for brugeren der ønsker råd og vejledning til valg af musik fra en musikengageret redaktion. Hjemmesiden hjælper med alle skridt på vejen til at blive fortrolig med tjenesten. Ønsker man en elegant og brugervenlig grænseflade med mulighed for mange afspilningsmuligheder, så er Wimp at fortrække.

4 ud af 5 stjerner

Nøgleord: Dansk musik. Professionel vejledning. Importer og eksporter spillelister. Ingen reklamer.

Rdio

Rdio er udviklet af, blandt andre, den danske Skype-opfinder Janus Friis. Tjenesten kom til Danmark sommeren 2012 og er gratis i et halvt år for at få nye brugere til. Gratistjenesten indeholder ingen reklamer.

Herefter er priserne 49 kr. for et Webabonnement som inkluderer fri musikstreaming til din computer. Eller et ubegrænset abonnement til 99 kr. som inkluderer fri musikstreaming til din smartphone, plus Sonos eller Roku.

Musiktjenesten minder, på mange områder, om Spotify, Wimp og de øvrige musiktjenester på markedet. Forskellen ses i Rdios Artist program. Programmet giver kunstnerne 10 dollars, direkte ind på deres konto, når og hvis de får nye kunder til Rdio via de sociale medier.

Rdio musik
Rdio musik

Rdio har på nuværende tidspunkt 18 millioner numre, og flere numre bliver kontinuerligt tilføjet.  Tjenesten tilbyder både de nyeste musiknumre, men også ældre klassikere.

Tjenesten er et socialt musikmedie. Det betyder mulighed for at følge sine venner, kunsterne eller/og musikanmeldere. Det giver inspiration til ny spændende musik fra andre musikeksperter og interesserede. Inspiration kan også findes under kategorien Nye udgivelser eller Toplister.

Køfunktionen gør det muligt at vælge i hvilken rækkefølge man ønsker at høre sin musik. En nyttig funktion, hvis man uden at skabe en ny spilleliste, vil høre bestemte musiknumre til træningen, festen eller bare ikke ønsker overraskelser.

Rdio kan hentes som app til din smartphone eller tablet, så musikken altid kan høres på farten. Rdio indeholder generelt de fleste funktioner og muligheder som findes hos Spotify og Wimp. Det gør ikke Rdio mindre simpel at bruge. Efter oprettelse bliver man guidet igennem alle de muligheder der tilbydes. Er man bekendt med Spotify eller Wimp kommer det meste helt naturligt.

4 ud af 5 stjerner

Nøgleord: Venlig og elegant brugergrænseflade. Artist program. Køfunktion.

Et personligt valg

Forskellene mellem musikstreamingtjenesterne er ikke store. Primære forskel ses i brugeroplevelsen og hvilke funktioner den enkelte tjeneste har valgt at ligge vægt på.

Prismæssigt er konkurrencen mellem streamingtjenesterne ikke stor. 99 kr. for ubegrænset adgang – det halve for adgang kun via computer. Wimp skiller sig ud, da tjenesten kun tilbyder Ubegrænset eller fri adgang. Alle tilbyder gratis prøveperiode.

Alle abonnementerne har den fordel, at de ingen binding har. Medmindre man har tjenesten inkluderet i sit mobilabonnement. Wimp samarbejder med Telenor. For 99 kr. får man adgang til Wimp med 30 dages opsigelsesperiode.

Telia samarbejder med Spotify. Bestiller man en mobilpakke eller mobilt bredbånd kan Spotify Premium fås for 79 kr. pr. måned, ved siden af det mobilabonnement man har i øjeblikket. I mobilpakken 4EVERYTHING Light er Spotify inkluderet (i skrivende stund).

Hvilken tjeneste der fortrækkes er op til den individuelle. Med de gratis prøveperioder er det muligt for den enkelte at prøve sig frem, og erfare hvilken brugeroplevelse der bedst matcher den enkeltes behov og præferencer. Wimp og Rdios brugergrænseflader har stor lighed. Venlig og rene.

Ingen tvivl om at Spotify dominerer markedet som den største tjeneste for musikstreaming i øjeblikket. Størstedelen af en række adspurgte brugere anvender Spotify, og ønsker ikke at skifte over til en ny tjeneste, på trods af de kan se begge de øvrige tjenesters fordele. Wimp og Rdio fortjener dog en chance. Begrundelsen for deres mindre dominans, kan udelukkende bunde i mangel på reklame. Især Rdio har været relativt anonym i den danske offentlighed, på trods af tjenestens eksistens siden august 2010.

Wimp vs. Spotify
Wimp vs. Spotify

6 kommentarer

  1. Hey Tobias,
   Lige tjekket i dag, og tror desværre ikke de kører med det længere. Jeg bliver i hvert fald ikke præsenteret for noget med 6 mdr. gratis. Du kan dog stadig signe op og bruge det gratis på lidt samme måde som med Spotify osv.

 1. Har selv Spotify premium og funktionelt fungerer det bare perfekt både fra mobil, iPad og på Sonos. Problemet er bare at det ikke er alt man kan finde på Spotify. Der er f.eks ikke noget Pink Floyd på Spotify men det er der på Wimp. Jeg ved ikke om det forholder sig lige sådan med andre kunstnere bare med omvendt fortegn eller om man generelt kan sige at udvalgtet på Wimp er bedre. Man kan så bare undre sig over hvorfor der er forskel

  1. Nu har jeg ikke lige selv tjekket mht. Pink Floyd, men vil stærkt gå ud fra det er et spørgsmål om rettigheder. Man hører jo i forvejen så meget om at streamingtjenesterne ikke er den fedeste forretning for kunsterne, så det kan jo være PF rettighederne koster for meget? Men derfor burde det stadig være at finde, helt sikkert

  1. Hej Kaj,

   Spotify kører med følgende kvaliteter:

   • q3 (~96 kbps)
    Spotify mobile “Low bandwidth” setting
   • q5 (~160 kbps)
    Spotify Desktop standard streaming quality
    Spotify Mobile “High quality” setting
   • q9 (~320 kbps)
    Spotify Desktop “High bitrate” setting available with Spotify Premium
    Spotify Mobile “Extreme quality” setting (currently only iOS and Android)

   WiMP har følgende:

   • NORMAL KVALITET:
    64 kbps (AAC+)
   • HØJ KVALITET:
    256 kbps (AAC)

   Det er en smule mere besværligt med Rdio, da de åbenbart ikke offentliggør deres bitrate (i hvert fald if. en medarbejder på deres egen portal i starten af 2013). Men andre rundt på nettet siger de streamer i max 192kbps og lavere hvis du er over en mobil dataforbindelse.

   Håber det var svar nok, ellers skriver du bare igen!

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *