Instagram guide: Sådan kommer du i gang

Instagram begynderguide

Instagram er en app til din smartphone, der er kompatibel med Apples iOS, Android og forhåbentlig også snart til Windows Phone. Formålet er helt enkelt; man deler sit livs store og små øjeblikke ved hjælp af billeder. Det lyder måske bekendt fra Facebook, men princippet er lidt noget andet. Instagram handler udelukkende om billeder man deler i løbet af få øjeblikke med venner og familie.

Ved du ikke hvordan man bruger Instagram, eller blot vil have opfrisket hukommelsen, har vi her lavet en lille guide.

1. Kom hurtigt i gang

Instagram er helt gratis. Det eneste der kræves er et mobilabonnement med data. Når appen er hentet, opretter man sig som ny bruger. Som med mange andre apps, kan man vælge at bruge sine Facebookoplysninger, hvilket er en god ide, da man hurtigt kan få overblik over, hvem af vennerne der også benytter Instagram. Modsat Facebook, hvor man bliver venner med folk, fungerer Instagram nærmere som Twitter, som går ud på at man følger andre mennesker. Dette gør at man kan følge de store berømtheder, uden man først skal accepteres som ven. Desuden gør følgefunktionen at man kan komme i gang med det samme, og allerede indenfor få øjeblikke kan følge over 50 mennesker, hvis man er til det.

2. Bliv følger

Der er op til flere store berømtheder og andre kendte ansigter, der er ivrige brugere af Instagram. Den danske popstjerne Medina er som eksempel en meget aktiv bruger af Instagram. Medina indsætter jævnligt billeder af øjeblikke i hendes liv, både privat og til offentlige begivenheder. På den måde gør appen det muligt at følge sine store idoler helt privat, måske som man aldrig har set dem før. Fordelen for disse er, at det er helt op til dem selv, hvad de vælger at offentliggøre.

3. Skab dine egne billeder

Vil man selv gerne dele de store og små øjeblikke fra sit liv, kan man hurtigt og uden problemer komme i gang. På appens menulinje er der en kamerafunktion, som man kan tage et billede med. Man kan også vælge at bruge et billede man i forvejen har liggende på sin mobil. Eksempelvis, hvis en situation opstår, kan man tage et billede vha. mobilens almindelige kamerafunktion og derefter uploade til Instagram. Derved slipper man for først at skulle logge ind på Instagram, hvis der sker noget hvor der hurtigt skal tages et billede.

Når billedet er valgt kommer den sjove del. Det er nu man skal ind og redigere og sætte sit helt personlige præg på billedet. Der findes en lang række forskellige belysninger og nuancer man kan ændre sit billede med. Man kan lave det sort/hvid, indsætte en ramme, forandre kontrasten og meget andet. Kort sagt kan man lave billedet lige som man ønsker. Når man er nået frem til sit endelige resultat, bevæger man sig videre til næste funktion, hvor man kan tilføje en helt kort billedtekst og så er man klar til at dele.

4. Deling af billeder

Det smarte ved Instagram er, at man selv vælger hvor meget man vil dele. Hvis man er meget ivrig efter at alle skal følge med, så kan man vælge at lægge billedet ud på både Facebook, Twitter, Flickr og Tumblr, hvilket flere berømtheder benytter sig af, herunder især Medina. Vælger man kun at vil bruge Instagram til at dele sine billeder, så er billedet offentligt for alle de følgere man nu skulle have. Sidstnævnte aspekt kan man, som bruger, ikke styre, da det er lovligt for alle der skulle have lyst, at følge hvem de vil. Et godt råd er derfor at være opmærksom på hvem der kan se dine delte billeder. Værner du mere om dit privatliv, er det måske SnapChat du bør tage et kig på. Eller ikke 🙂

5. Tips til Instagram

Instagram er et socialt medie, så hvis man ikke er interesseret i at dele sine billeder ud til offentligheden, er appen ikke optimal. Man kan dog sagtens vælge at følge med i andres billeder, uden man selv skal være aktiv. Princippet i at man selv vælger hvem man vil følge, uden at de på forhånd skal acceptere, gør nemlig at appen hurtigt kan blive underholdende, uden man selv skal ind og agere kunstnerisk og kreativ indenfor billedgenren.

Man behøver ikke være professionel fotograf eller specielt kreativt tænkende, for at kunne komme i gang med Instagram. Alle der har lyst kan være med, hvilket også kan ses, hvis man går i gang med at udforske appen. Brugerne kan lægge alt fra deres søde kæledyr, til deres grimme sokker op. Der nærmest ikke længere grænser for hvor offentligt man har lyst til at gøre sig eget liv. Et trick og et tip til nye brugere af Instagram vil dog være, at man tænker over, hvilke billeder man lægger op. For lige så lidt interessant som man synes andres aftensmad er, lige så lidt interessant tænker andre formodentligt om din.

Instagram er nede - Bare beskriv din frokost

6. Synes godt om-tilkendegivelser

Efterhånden som man bliver mere fortrolig med Instagram vil man opdage hvilke type billeder folk synes er interessante og sjove. Funktionen ”synes godt om”, som de fleste kender fra Facebook, er også tilgængelig på Instagram. Så hvis din aftensmad aldrig får tilkendegivelser, så vil man hurtigt vide, at det ikke er der man skal bruge sin energi, hvis det er bekræftelse man ønsker. Derimod er anderledes og mere nytænkende billeder i høj kurs, hvilket man kan se hvis man går på udforskning. Man kan nemlig gå ind og se nogle af de billeder, der har fået flest synes godt om-tilkendegivelser.

Imens på Instagram

Har du selv prøvet Instagram, eller har noget du vil tilføje guiden? Fortæl det i en kommentar!

(19) kommentarer
 1. hahah hvad sker der for billederne… Synes også snart de eneste instagram billeder jeg ser er af mad 😀

  Syns det virker lækkert det instegram. Ved at være en smule træt af facebook, så godt med et alternativ

 2. Hej. Hver eneste gang jeg logger på Instagram, følger jeg og modtaget billeder fra nogen jeg overhovedet ikke kender og ikke selv har valgt at følge? Hvad sker der?

 3. Jeg har en lukket profil, men kunne godt tænke mig at gøre nogle udvalgte billeder åbne for “offentligheden” ligesom man kan lave forskellige settings på sin FB-opslag. Kan jeg det?

 4. Hejsa, min har oprettet sig på Instagram, men med min email adr, hvordan opretter jeg mig nu på samme adr.
  Hilsen Morten

  1. Hej Morten,

   Det kan du ikke. Kun én konto per e-mail adresse desværre… Men du kan jo bare lynhurtigt oprette en ny gratis email på fx gmail.com eller outlook.com

 5. I dag kan man bruge Instagram fuldt ud på internettet på computeren, men det ser ikke ud til, at man kan oprette en ny profil via computeren. Jeg har ikke en smartphone, hvad kan jeg så gøre? Er der en metode, eller er det bare et vilkår stadig? Jeg vil gerne have et svar.

 6. Jeg ved ikke hvad der er sket med min Instagram for lige pludselig kan jeg ikke lægge billeder op når jeg trykker på krydset. Der kommer kun op at jeg kan sende beskeder. Og plejer ellers at bruge det tit.

  1. Jeg har nøjagtigt samme problem og hører meget gerne løsningen på det hvis du har fundet den?

 7. Det hedder altså lægge et billede ud ! Ikke ligge et billede ud……….

  Kan I ikke rette det?

 8. Jeg er kommet til at oprette to profiler på
  Instagram kan jeg slå dem sammen og evt hvordan

Tilføj kommentar
account_circle
email