6 bedste BILLIGE smartphones i 2014

6 bedste billige smartphones 2014

Er du på udkig efter en ny smartphone, men ikke interesseret i at betale en bondegård for toppen af poppen? No problemo.

Her får du en liste med 6 bud på de bedste ”billige” smartphones indtil videre i 2014. Jeg har valgt at fokusere på Android og Windows Phone mobiltelefoner, da intet fra Apple lader til at være særligt billigt.

Mobilproducenterne spytter minimum en gang om året en flagskibsmodel ud på gaden, som hele teknologiverdenen venter med længsel. Hvad enten der er tale om Samsungs Galaxy S5, deres kommende, Galaxy Note 4, Apples iPhone 5S (eller 5C, for den sags skyld) eller HTCs nye HTC One M8, så er fælles for dem alle at du kommer til at betale et beløb, der nærmer sig børneopsparingen.

Det er på sin vis en smule urimeligt at topmodellerne skal koste lige så meget, eller mere, end en ny bærbar, men det er tydeligt nogle gider betale de skyhøje priser, for ellers lavede de dem ikke. For alle os andre, som gerne vil være bare en lille smule ”med”, men som ikke har lyst til at betale prisen, kommer her nogle glimrende mobiler i den billigere end af skalaen. Eller så billigt som det nu engang bliver.

Billige smartphones er billige fordi du indgår kompromiser hen ad vejen. Hvor disse kompromiser ligger, afhænger af producenten og hvad den synes er mindre essentielt. Det kan for eksempel være du må undvære videooptagelse i fuld HD og lavere megapixels og du må nok indstille dig på dual-core frem for quad-core processor.

Fortvivl dog ikke, for det er stadig muligt at få en rigtig god mobil, uden at være nødsaget til at vælge den største og vildeste. Er du ikke en gadget-freak i stil med David Guldager fra TV2/Beep, er det ikke engang sikkert du nogensinde ville kunne se forskel på high-end og en middeltelefon.

Det er altid svært at angive præcise priser på telefonerne, da de ændres løbende og i øvrigt vil være afhængige af hvad teleselskaberne ellers pådutter dig af tilbehør til mobilabonnementet, men jeg har alligevel prøvet at holde prislejet på maksimalt omkring 2.000 kroner alt i alt. Er du på udkig efter en billig smartphone til dit barn, er der også hjælp at hente. Okay, lad os kigge på det…

#6 – Samsung Galaxy Trend Plus

Som en af de nyere mobiler på markedet, finder vi Samsung Galaxy Trend Plus – endnu en Galaxy mobil i rækken fra koreanerne. Plus henviser til 2. version af Galaxy Trend.

Samsung Galaxy Trend Plus
Samsung Galaxy Trend Plus

Trend Plus er udstyret med en 4” skærm, 5 megapixel kamera og er naturligvis en Android mobil (på nuværende tidspunkt verison 4.2.2).

Processoren måler 1,2 Ghz (dual-core Cortex-A9, for de teknisk interesserede) og har 768 MB RAM. Det lyder måske ikke af så meget, og det er heller ikke. Det betyder der godt kan opstå mindre lag til tider og at opstart af apps kan være langsommere end du ville foretrække.

Billig smartphone? Tjek. Samsungs lækre design? Tjek. Android styresystem? Tjek. –Og det er så også det. En udmærket mobiltelefon som udmærker sig pga. dens pris. Der kan forekomme lag til tider, hvilket kan være irriterende. Batterilevetid ligger på omkring 8 timers taletid, så den lander midt i feltet på det punkt.

Prisen er omkring 2000-2200 kr. med abonnement i skrivende stund. Vi lander på 3/5.

#5 – HTC One mini

Med en pris i omegnen af 2200 kroner med abonnement, starter vi ud i den dyre ende af de billigere smartphones, med mini-udgaven af HTCs ultra populære ”One” model.

HTC One mini
HTC One mini sammenlignet med HTC One.

HTC One mini ligner dens storebror til forveksling, hvilket ikke kommer som den store overraskelse. Den er udstyret med samme ”unibody” chassis, som var med til at gøre den almindelige One til en bestseller.

Skærmen måler 4,3”, så selvom den har tilnavnet mini er den alligevel større end iPhone 4 og 4S. Hardwaremæssigt ligner den dens storebror en del. Du får 4-megapixel Ultrapixel, som er HTCs bud på et bedre kamera end tidligere (selvom der er færre pixels, tillader linsen at mere lys slipper ind, som giver bedre billeder), samt HTCs Sense 5 brugerflade.

Noget af det du må undvære i forhold til den store version, er IR blaster, optisk billedstabilisering og NFC. Alt sammen for at kunne tilbyde mobilen til en mere overkommelig pris.

One mini tilbyder et 720p display, der er foran Galaxy S4’s qHD skærm og der er ikke en finger at sætte på robustheden i selve telefonen. Den føles meget stabil og lækker at have i hånden. Sæt det sammen med det gode kamera, 1,4 Ghz Snapdragon processor, 1 GB RAM og 16 GB indbygget hukommelse og du har en rigtig fin mobil. Det skal dog siges at den ikke er helt ny længere, hvilket naturligvis også sætter prisen et hak længere ned (den var lige dyr nok for en ”mini” version da den kom på gaden i 2013).

Hvis ikke det var for den, stadig lidt, høje pris, ville karakteren være højere. Vi lander på 3/5.

#4 – Samsung Galaxy S4 mini

Vi fortsætter med mini udgaver af salgssucceser og denne gang gælder det Samsungs Galaxy serie. Galaxy serien har været en kæmpe succes siden GS2/GS3 for år tilbage og populariteten fortsætter ufortrødent.

Samsung Galaxy S4 mini
Samsung Galaxy S4 mini sammenlignet med den almindelige S4.

Traditionen tro følger en mini-version af den sidst lancerede udgave og mens vi venter på Galaxy S5 mini, er forgængeren et udmærket bud på en high-end smartphone til billige penge.

Med S4 mini får du en 4,3” skærm med en opløsning på 960×540 pixels. Det lyder måske ikke af meget, men skærmen opvejes af de lyse og klare farver der produceres med dens AMOLED teknologi.

Et stort problem som alle smartphones løber ind i er batterilevetid. Det er tilsyneladende intet problem for producenterne at udstyre mobiler med processorer, som kunne gøre selv NASA misundelig for blot få år tilbage, men det alt overskyggende problem ligger i at udstyre den med tilsvarende stærkt batteri og SAMTIDIG holde vægt, form og størrelse på et nogenlunde rimeligt niveau. Det har Samsung klaret med S4 mini.

Batteriet holder lige over 13 timer med konstant videoafspilning, så den vil uden problemer holde en dag (eller længere) på en fuld opladning, hvis du ikke bruger hele dagen på at se video – og hvem gør det?

I skrivende stund er Android 4.4.2 ude til S4 mini, hvilket er en opgradering fra tidligere versioner, både i forhold til den rent numeriske værdi, men også fordi der er nye features som for eksempel Google Now, bedre multitasking og forbedret apps til opkald og sms’er.

En udmærket smartphone til prisen. Feature- og hardwaremæssigt vil jeg sige det er hips som haps om du vælger HTC One mini eller Galaxy S4 mini. Vi lander på 3/5.

#3 – Sony Xperia V

Sony Xperia V er en middelklassemobil fra den japanske elektronikgigant, som moser sig ind mellem Xperia J og Xperia T. Den ligner dog også en del Xperia T på flere punkter, bortset fra en lidt mindre skærm på 4,3” 720p HD display, lidt tyndere chassis på 10,7mm og vejer en smule mindre med 120 gram.

Sony Xperia V
Sony Xperia V – ligger perfekt i hånden

Den er udstyret med en 1,5 GHz dual-core processor og 4G LTE netværk for lynhurtig internet (væsentlig opgradering fra 3G nettet og en lækker ting at se hos en middelklassetelefon).

Som så mange andre af Sonys mobiler og specielt fra Xperia serien, er den vand- go støvafvisende, så du kan have den med i bad, hvis du lyster.

Igen, der er ikke tale om det nyeste af det nyeste, men Xperia V er med på listen fordi den stadig er et godt bud på en god telefon til billigere penge. Da den udkom, lå den i den dyre ende, men er siden kommet ned i et mere tilgængeligt prisleje i omegnen af 1500 kr. med abonnement. Vi lander på 4/5.

#2 – Nokia Lumia 520

Nokia (Microsoft, som har overtaget mobilafdelingen) gør alt hvad de kan for at gøre Lumia serien til et hit. Det er tydeligt det er den der skal bringe Nokia (og nu Microsoft) ind på banen igen hvad angår mobiltelefonmarkedet. Lumia 520 er en telefon der lander midt i markedet.

Nokia Lumia 520
Nokia Lumia 520

Den har en 4” skærm, en opløsning på 800×480 pi9xels og IPS display for klare farver og let læseligt tekst. Som det nok kan regnes ud, er det en fuldblods Windows Phone telefon og udover at være en lettere skrabet udgave af Nokia Lumia 620, klarer den sig godt.

Designet minder en del om andre Lumia modeller og det er et plus. Billigere smartphones kan have en tendens til at føles billige og skrøbelige at have i hånden, men det er ikke tilfældet hos Lumia 520. Den er minimalistisk af udseende og ligger robust i hånden.

Kameraet kan præstere 5 megapixel, som tager gode billeder i lyse omgivelser og får mange små detaljer med. Når du klikker på knappen, fokuserer den også rimeligt hurtigt. Opkaldskvalitet er, som vi kender det fra en lang række Nokiamobiler, rigtig god.

Batterimæssigt klarer den sig også fint. Holder nemt en dag ved almindeligt brug.

Alt i alt en fremragende ”budget”-mobil. Vi lander på 4,5/5.

#1 – Motorola Moto G

Opdatering: På baggrund af den massive salgssucces den “originale” Moto G var, har Motorola udgivet en opdateret udgave, som er endnu bedre. Den hedder det samme — indholdet har blot fået en opgradering. Prisen ligger i samme lejde.

Som den nyeste telefon på listen finder vi også den klart bedste – Motorola er tilbage på banen med deres Moto G. I prisklassen er det næsten den perfekte mobil. Vi tager et hurtigt kig på den, så læs med.

Motorola Moto G
Motorola Moto G

Og lige med hensyn til pris: På udvalgte webshops kan du finde den helt ned 1200 kroner, hvilket næsten er en urimelig god pris. Ingen af de andre på listen kommer bare i NÆRHEDEN af Moto G pris-til-kvalitet. Jeg skriver webshops, fordi ingen af de store teleselskaber fører den og hvis mine oplysninger er korrekte, kommer de heller ikke til det. Det er ærgerligt, men sådan er det en gang imellem med Motorola. Kun udvalgte modeller kommer til Europa, for slet ikke at tale om lille Danmark. Men så er det da heldigt der er noget der hedder internettet!

Det betyder så også at du køber den ulåst, men det er heller ikke negativt, tværtimod.

Designmæssigt er den minimalistisk og minder mest af alt af Googles nye Nexus 5. Den er sort, af plastik, men føles robust og stabil i hånden. Måske en anelse til den anonyme side.

Den vejer 143 gram og måler 11,6 mm i tykkelsen. Den har afrundede hjørner og en gummi-agtig bagside. Den er desuden vandafvisende, men ikke vandtæt. Så undgå at hoppe i poolen med den.

Displayet måler 4,5 tommer, med en opløsning på 1280×720 og har 329 ppi (antal pixels per tomme, hvilket er ret højt og dermed giver for eksempel meget klar og letlæselig tekst). For at sætte det i kontekst er det en større og mere defineret opløsning end du finder på iPhone 5S, så slet ikke dårligt for en ”budget” telefon.

Den leveres med en 1,2 Ghz quad-core CPU (jeg ved jeg sagde tidligere at du nok måtte undvære quad-core i disse budgetmobiler, så ikke desto mindre er Moto G noget ud over det sædvanlige), 5 megapixel kamera med autofokus, LED blitz, touch fokus, ansigtsgenkendelse, geo-tagging osv., og 1 GB RAM.

I skrivende stund er den udstyret med Android 4.3, men du får højst sandsynligt lov til at opdatere inden alt for længe.

Opkaldskvalitet og batterilevetid er begge i top. Batteriet på 2070 mAh giver dig ca. en dags levetid ved normal brug og højtalerne giver glimrende lyd.

På netværk/forbindelsessiden får du både WiFi, Bluetooth, GPS og 3G. Det eneste du egentlig må undvære er desværre 4G og NFC – ellers havde det været tæt på den perfekte mobil til prisen.

Sagt med andre ord, Motorola er tilbage. Det er ikke den super high-end mobil vi er vant til at se fra, den nu, Google ejet producent, men hvad de har disket op med i form af Moto G er måske endnu bedre. Der er tale om en smartphone spækket med high-end features til low-end pris. Havde det ikke været for det manglende 4G netværk og NFC, havde det været det perfekte bud. Men tæt på perfekt er også godkendt.

Er du på udkig efter en billig smartphone i 2014, vil jeg VARMT anbefale Motorola Moto G. Du bliver ikke skuffet, tro mig. Karakter: 5/5 til prisen.

4 kommentarer

  1. Hmm, hvor kan jeg købe Nokia lumia 520eren? Kan ikke finde priser eller links nogen steder

  2. Når du roser Motorola så meget har du så prøvet at føre en telefonsamtale i den, jeg har en Motorola DROID RAZR MAXX og den jeg taler med kan ikke høre meget andet end skraten jeg måtte købe en Samsung for at de kan høre hvad jeg siger.

    1. Opkaldskvalitet er middelmådig, vil jeg sige. Har ikke oplevet decideret “skratten”, men det er heller ikke den bedste lyd på markedet. Værdien i mobilen, efter min mening, ligger klart i dens processorkraft og features relativt til prisen.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *